Fostul şef al Apărării ruse, pe muchie de cuţit. Influenţa lui Şoigu la Kremlin scade vertiginos

Vladimir Putin (st) şi Serghei Şoigu (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

La sfârşitul lunii septembrie, în republica siberiană Tuva, la aproape 5.000 de kilometri de Moscova, parlamentul regional al Marelui Khural s-a reunit pentru a învesti noua echipă de deputaţi, marcând începutul sesiunii sale de toamnă. Dar, potrivit The Moscow Times, imediat ce deschiderea festivă s-a încheiat, expresia lui Ruslan Ţalikov, cel mai cunoscut dintre aceşti noi deputaţi, s-a înrăutăţit vizibil.

Ţalikov se aştepta să fie nominalizat ca senator de Tuva în Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) - dar problema nu a fost niciodată ridicată.

„Se putea vedea cu ochiul liber cât de supărat era. La urma urmei, Ruslan Kadjismelovici este un un membru foarte experimentat al „aparatului” birocratic. Dar nici măcar el nu şi-a putut ascunde sentimentele”, a relatat o persoană care a participat la reuniune.

Era clar că se pregătea un scandal politic.

Ţalikov, un vechi aliat apropiat al fostului ministru al Apărării Serghei Şoigu, a fost ministru adjunct al lui Şoigu aproape 12 ani şi a demisionat la scurt timp după ce Şoigu a fost demis în mai.

În septembrie, când a fost ales în Marele Khural din regiunea natală a lui Şoigu, Ţalikov a sperat să se întoarcă la Moscova ca senator al regiunii, în loc să rămână în Tuva. Şoigu, văzut în general ca supraveghetor informal pentru Tuva, a făcut personal lobby pentru nominalizarea lui Ţalikov, după cum înţelege The Moscow Times.

„Şoigu a vrut iniţial să îl aducă pe Ţalikov, un vechi prieten, în Consiliul de Securitate. Şi când a eşuat, şi-a târât prietenul şi protejatul la Consiliul Federaţiei”, a declarat o sursă, vorbind sub condiţia anonimatului din motive de siguranţă.

Şoigu a lansat candidatura lui Ţalikov într-o conversaţie cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat o altă sursă. Primii doi au crezut că problema a fost rezolvată. Nominalizarea trebuia să aibă loc la prima sesiune a Marelui Khural, unde fostul ministru adjunct al Apărării a venit cu moralul ridicat.

„Adversarii lui Şoigu au intervenit. Acum există o luptă administrativă. Ţalikov are încă şanse să fie numit [ca senator], dar nu este sigur”, a declarat un oficial rus de rang înalt.

Întârzierea neaşteptată i-a surprins pe mulţi în Tuva. Parlamentul regional a anunţat ulterior că are la dispoziţie o lună pentru a numi un senator, în conformitate cu legea. Nominalizarea senatorului ar putea fi luată în considerare la a doua sesiune a Marelui Khural, a declarat o sursă din Tuva, pentru The Moscow Times.

Chiar dacă Ţalikov este numit în cele din urmă, incidentul evidenţiază influenţa în scădere a lui Şoigu, cândva cel mai popular oficial guvernamental al Rusiei, care a câştigat chiar porecla de „Batman” pentru imaginea sa publică de salvator al poporului.

La cinci luni de la demiterea sa din funcţia de ministru al Apărării şi numirea în funcţia de secretar al Consiliului de Securitate, Şoigu, fost favorit al lui Putin, nu a revenit încă în graţiile preşedintelui rus - iar poziţia sa este din ce în ce mai precară, au declarat cinci persoane din cadrul guvernului rus care au cunoştinţă de această chestiune.

Şoigu a fost demis pe fondul unui val de cazuri penale de luare de mită împotriva unor oficiali de rang înalt din Ministerul Apărării şi a unor generali care au lucrat sub conducerea sa - un val care continuă până în prezent.

Influentul clan Vorobiov, care are legături strânse cu Şoigu, este, de asemenea, în mare pericol. Mai mulţi oficiali de rang înalt din regiunea Moscova - unde Andrei Vorobiov (fiul vicepreşedintelui Consiliului Federaţiei şi prieten din copilărie al lui Şoigu, Iuri Vorobiov) este guvernator - sunt acuzaţi de luare de mită.

În plus, unele dintre rudele lui Vorobiov ar fi obţinut paşapoarte străine şi s-ar fi opus invaziei asupra Ucrainei, a raportat în 2022 publicaţia independentă IStories.

Membrii elitei ruse au remarcat poziţia diminuată a lui Şoigu în mass-media de stat. Şoigu, cândva o prezenţă obişnuită pe principalele reţele controlate de Kremlin, a fost acum marginalizat.

Singurul său interviu televizat de la numirea sa în Consiliul de Securitate a fost cu un jurnalist relativ necunoscut de la postul de televiziune Rossia, mai degrabă decât cu unul dintre propagandiştii de top.

Şoigu a intrat în conflict şi cu predecesorul său din Consiliul de Securitate, Nikolai Patruşev, care a refuzat să-i cedeze lui Şoigu biroul său de la Kremlin, a relatat săptămâna trecută agenţia independentă de ştiri şi investigaţii Agentstvo.

Deşi Şoigu însuşi este nemulţumit de noul său rol, pare neputincios să facă ceva în această privinţă. El chiar şi-a prezentat scrisoarea de demisie la Kremlin cu data lăsată în alb, potrivit spuselor jurnalistului Andrei Karaulov.

„Toată lumea poate vedea şi toată lumea înţelege că Serghei Kuzugetovici este pedepsit”, a declarat un oficial guvernamental rus cu pregătire militară.

Preşedintele rus are nemulţumiri ascunse împotriva fostului său ministru al Apărării, au declarat trei surse care îi cunosc personal pe Şoigu şi Putin.

„Eşecul din primele zile de război, 'Kiev în patru zile', dezordinea din armată, lipsa comunicaţiilor criptate de calitate, lipsa uniformelor, scandalul cu Prigojin care a expus în public toate rufele murdare ale armatei: Toate acestea au fost o umilinţă. Putin nu iartă astfel de umilinţe. Dar nu-i place să grăbească lucrurile”, a declarat o sursă.

„Şoigu cu greu se poate simţi complet în siguranţă. El este, din câte ştiu eu, profund îngrijorat. Nu a fost încă afectat, dar nimeni nu poate spune ce se va întâmpla în continuare. Nu aş fi surprins dacă se va ajunge la arestare”, a declarat un alt oficial.

Chiar dacă Şoigu nu şi-a prezentat încă demisia, asta nu înseamnă că poziţia sa este sigură, a scris analistul politic rus Alexandr Kynev pe canalul său Telegram.

Potrivit lui Kynev, problemele atât în administraţia regiunii Moscova, cât şi cu numirea lui Ţalikov în Consiliul Federaţiei sunt reale - şi dacă există probleme care sunt vizibile, atunci există probabil mai multe probleme ascunse în spatele scenei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor