Consultanţii fiscali consideră că aplicarea TVA la încasare a complicat contabilitatea firmelor

Epoch Times România
06.03.2013

Introducerea noului sistem de aplicare a Taxei pe Valoarea Adăugată TVA la încasare, aplicabil obligatoriu de la 1 ianuarie pentru firmele cu cifră de afaceri de sub 500.000 de euro anual, a dus la complicarea procesului de verificare şi ţinere a evidenţei documentelor, dar şi la înmulţirea operaţiunilor de contabilitate, consideră specialiştii companiei independente de consultanţă fiscală şi financiară Adevaris.

‘Noul sistem de aplicare a TVA la încasare, obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru companiile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, complică procedura de înregistrare a facturilor, ducând, în medie, la o triplare a timpului alocat şi punând astfel presiune pe resursele dedicate acestei activităţi. Impactul noii proceduri reglementate s-a făcut deja simţit la întocmirea primelor deconturi de TVA din 2013, pentru contribuabilii cu perioada fiscală luna calendaristică. Acestea au avut termenul limită de depunere ziua de 25 februarie, pentru operaţiunile aferente lunii ianuarie 2013, se arată în comunicatul companiei de consultanţă fiscală.

Conform sursei citate, procesul de verificare şi ţinere a evidenţei documentelor s-a complicat, fiind nevoie de mai multe operaţiuni de contabilitate, iar pentru următoarele perioade fiscale este de aşteptat ca numărul lor să mai crească.

Noul sistem de aplicare a TVA prevede că, pentru fiecare factură, trebuie să se verifice mai întâi dacă furnizorul care a emis documentul figurează în Registrul firmelor plătitoare de TVA la încasare, publicat pe pagina web a Administraţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF). Pentru fiecare document cu TVA la încasare, se urmăreşte dacă s-a făcut plata facturii respective şi cât anume din sumă s-a plătit. Copia documentului care confirmă verificarea furnizorului emitent în Registrul ANAF trebuie îndosariată. La fel, pentru toate facturile plătite, este nevoie de copii îndosariate ale documentelor care dovedesc aceste plăţi. În cazul plăţilor parţiale, se face alocarea TVA aferentă de dedus pentru fiecare sumă plătită.

Adevaris este o companie independentă de consultanţă fiscală şi financiară aflată în topul firmelor de profil din România. În 2009, firma a fuzionat cu austriecii de la LeitnerLeitner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor