Constantin Niţă: PSD solicită premierului suspendarea operaţiunii de vânzare a pachetului de la Transelectrica
alte articole
Partidul Social Democrat cere suspendarea operaţiunii de vânzare a pachetului de acţiuni şi înlocuirea conducerii politice de la Transelectrica, astfel încât statul român să nu iasă în pierdere în urma acestei tranzacţii, şi îi solicită de asemenea premierului "să răspundă public pentru situaţia de la această companie şi să ia măsuri pentru evitarea oricărui prejudiciu".
Potrivit vicepreşedintelui PSD Constantin Niţă, din cauza intereselor politice, "acţiunile Transelectrica scad dramatic înainte de vânzarea pe Bursă".
"Prim-ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu a anunţat cu mândrie că l-a demis pe Horia Hăhăianu din funcţia de director general al Transelectrica. Am aflat însă că Gheorghe Seculici, membru în Consiliul de Administraţie al Transelectrica, împreună cu Gheorghe Ştefan "Pinalti", primarul din Piatra Neamţ, cu influenţă puternică la Ministerul Economiei, au negociat cu noul ministru, Lucian Bode, ca Horia Hăhăianu să fie numit inspector-şef şi să preia o parte din atribuţiile directorului general. Astfel încât totul a rămas în mâinile cui trebuie. Practic, Hăhăianu şi grupul de interese care îl susţine va continua să facă jocurile politice şi economice la Transelectrica", susţine Niţă, într-un comunicat remis AGERPRES de Biroul de presă al PSD.
El mai spune că a aflat că în Consiliul de Administraţie "vor intra membri noi care nu au nicio legătură cu energia, dar au strânse legături politice la PDL - Andrei Todea, de profesie medic legist, dar numit de PDL secretar general la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Silviu Mănăstire, de profesie preot, în prezent consilier al ministrului Bode şi directorul de cabinet al ministrului, Margin Gabriel-Adrian".
"De altfel, majoritatea membrilor CA Transelectrica nu au nicio treabă cu domeniul energiei, ei fiind absolvenţi de sport, de drept, de arhitectură etc. ceea ce arată calitatea profesională a oamenilor promovaţi de PDL. Coincidenţă sau nu, toate aceste manevre politice se întâmplă înaintea vânzării celor 15% acţiuni din Transelectrica. Nu putem să nu ne întrebăm - cine are interes pentru amplificarea unui scandal la Transelectrica astfel încât valoarea acţiunilor să scadă semnificativ? Deja acţiunile au scăzut miercuri cu 4,6%", mai afirmă vicepreşedintele PSD.
Cotaţia unei acţiuni Transelectrica s-a situat miercuri la nivelul de 16,2 lei, iar preţul mediu de tranzacţionare a fost 16,48 lei pe acţiune. Valoarea celor 267 de tranzacţii efectuate miercuri s-a cifrat la numai 349.685 lei.
Guvernul a stabilit marţi un interval de preţ cuprins între 14,9 lei pe acţiune şi 19,2 lei pe acţiune pentru realizarea subscrierilor investitorilor pe parcursul Ofertei Publice Secundare de vânzare de acţiuni reprezentând 15% din capitalul social al Companiei Naţionale Transelectrica.
Luni, ultimul preţ al acţiunilor Transelectrica la Bursa de Valori Bucureşti era de 17,06 lei, astfel că preţul minim de 14,9 lei pe acţiune se situează sub cotaţia bursieră cu 12,66%.
Oferta Publică Secundară se va derula în perioada 14-27 martie.
Investitorii au subscris până acum 3,02% din pachetul de 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), la preţuri cuprinse între 14,9 lei şi 15,9 lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Ordinele de cumpărare plasate deja totalizează 1,134 milioane euro (4,946 milioane lei).