Constantin Niţă: Este posibil să vorbim cu Rusia pentru scăderea preţului gazelor importate

Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă (Epoch Times România)
Ioana Statescu
23.01.2013

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, miercuri, că autorităţile române intenţionează să negocieze cu Rusia o posibilă scădere a preţului gazelor naturale importate de România.

Preţul gazelor importate de România a crescut anul trecut de mai multe ori. Spre exemplu, în iulie 2012 preţul gazelor naturale importate a fost de 157,30 lei/MWh, în creştere cu 17,4% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, respectiv 133,97 lei/MWh, potrivit datelor transmise de ANRE.

Un motiv, bine ştiut, al preţurilor ridicate este faptul că România ia de la gigantul Gazprom gazele necesare acoperirii consumului intern numai prin intermediari. Au existat de-a lungul timpului discuţii între părţile române şi cele ruse pentru stabilirea unor relaţii contractuale directe pentru furnizarea de gaze, însă din păcate fără niciun rezultat.

În prezent, consumul intern de gaze naturale este asigurat de cei doi mari producători interni, Petrom şi Romgaz.

De asemenea, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul ministerului Economiei, Constantin Niţă a mai declarat că a demarat o analiză a modului în care sunt tranzacţionate pe piaţă certificatele verzi.

”Legat de certificatele verzi, suntem într-o analiză a modului în care aceste certificate sunt tranzacţionate pe piaţă, la ce valoare şi care este influenţa lor în costul la consumatorul final. Vă dau un singur exemplu. Anul acesta, valoarea certificatelor verzi este de aproape 500 milioane de euro, iar din creşterea de preţ de 10% de la 1 ianuarie, aproape 4% reprezintă certificate verzi. Mai departe, concluzia o puteţi trage şi dumneavoastră dacă este nevoie să facem ceva sau nu”, a declarat Constantin Nită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor