Constantin Nită: Începem o acţiune de curăţire a costurilor la companiile din sectorul energetic

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită, a declarat, miercuri, că va demara o acţiune de ”curăţire a costurilor” companiilor din sectorul energetic, sumele nejustificate din acest domeniu ridicându-se, în prezent, la peste 120 milioane lei pe an.
Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă (Epoch Times România)
Ioana Statescu
23.01.2013

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, miercuri, că va demara o acţiune de ”curăţire a costurilor” companiilor din sectorul energetic, sumele nejustificate din acest domeniu ridicându-se, în prezent, la peste 120 milioane lei pe an.

”Aviz amatorilor, celor din energie, să nu se joace. Începem o acţiune de curăţire a costurilor la companii, adică trebuie să se încadreze în limitele rezonabile. Orice buget de venituri şi cheltuieli trebuie făcut conform legii şi nu cu şmecherii. Vă dau un exemplu să vedeţi cum se fac afaceri pe banii statului. Complexul Energetic Oltenia a avut închiriate anul trecut 58 de autoturisme Audi, BMW, Mercedes şi tot aşa. Acestea au fost închiriate cu şofer. Nu au fost luaţi şoferi din cadrul companiei. Costurile pentru acestea erau la 27 miliarde lei vechi pe an”, a declarat Constantin Nită, care a mai dat exemple de cheltuieli nejustificate şi în cazul companiei Hidroelectrica, motiv pentru care a decis, marţi, să trimită Corpul de Control să analizeze situaţia.

”La Hidroelectrica sunt 77 de autoturisme. Au fost cumpărate de Hidroelectrica, au fost duse ca aport de capital la Hidroserv, care le închiria înapoi la Hidroelectrica. Vorbim de 4 milioane euro pe an (…) Ieri am trimis Corpul de control la Hidroelectrica, pentru că dacă de şase ani nu s-a dus niciun corp de control al unui ministru, am încercat să fac eu acest lucru. Din 2007, la Hidroelectrica nu a fost niciun corp de control al ministerului de resort. Nu mi se pare firesc. Vorbim de şase ani de băieţi deştepţi, de furturi din energie, dar niciun ministru al economiei nu a trimis corpul de control să verifice ce e acolo”, a punctat Constantin Niţă.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Corpul de control al autorităţilor din energie va analiza modul în care companii precum Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Hidroelectrica, CE Oltenia, Electrica şi Termoelectrica au cheltuit banii pentru achiziţia de maşini sau închirierea de şoferi, precum şi pentru sponsorizări şi consultanţă.

”Fiecare va primi controlul respectiv şi vom analiza fiecare cheltuială în parte. Nimeni nu va trece cu bugetul până nu ne vom uita pe el. Corpul de control al ministrului o să ia fiecare companie”, a subliniat Constantin Niţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor