Constănţenii se trezesc. Proteste împotriva lui Mazăre, „politicianul modificat genetic”

Radu Mazăre, costumat în rege, la o emsiune TV. Arhivă
Radu Mazăre, costumat în rege, la o emsiune TV. Arhivă (Captură Youtube)

În jur de 1.000 de persoane au protestat vineri în faţa Primăriei Constanţa, cerându-i primarului Radu Mazăre să-şi vadă de îndatoririle de primar în loc să se preocupe de fete, care alegorice şi costume de carnaval.

Constănţenii care reclamă nerespectarea legii de către aleşii locali, distrugerea spaţiului verde al municipiului, precum şi acapararea Portului Constanţa de către administraţia publică locală s-au strâns în jurul orei 15.00 în faţa Primăriei Constanţa purtând pancarte cu mesaje precum: „Jos labele de pe Port”, „Portul Constanţa este închis pentru vaporul cu baronii locali”, „Portul Constanţa, independent faţă de Republica baronilor locali”, „Noi suntem povara voastră, voi sunteţi greşeala noastră”, „Nu suntem o favelă”, „Jos mafia PSD. Confiscarea averilor”, „Mazăre, puşcăria te aşteaptă. Constanţa să trăiască” sau „Nu mai vrem pomana ta, du-te la Jilava”, informează Mediafax.

Cei aproximativ o mie de protestatari au venit cu goarne, trompete şi butoaie din tablă transformate în tobe, scandând împotriva primarului Radu Mazăre, căruia i-au cerut demisia, nemulţumiţi că acesta se ţine de carnavaluri şi fete în loc să îşi facă datoria de primar. Astfel, unul dintre participanţii la protest a reamintit că Radu Mazăre, pe care l-a numit "politician modificat genetic", a dat 50.000 de euro pentru "poftele lui halucinante", respectiv ultima paradă din Mamaia, unde 'primarele' a apărut costumat în împărat roman, în timp ce pe litoral au murit oameni fiindcă nu au fost bani pentru salvamari.

Pensionarii au adus înapoi sacoşele cu ajutoare primite de la primărie, afirmând că nu vor pomană, ci taxe mai mici, iar elevii şi studenţii i-au reproşat primarului, care se plimbă în care alegorice şi maşini scumpe, că le-a tăiat subvenţia pentru transportul în comun.

"Noi dorim ca Radu Mazăre şi clanul lui să plece. Este cauza tuturor nemulţumirilor cetăţenilor Constanţei. Am hotărât să nu ne mai oprim. Ne vom opri, dar nici atunci nu vom lăsa garda jos, atunci când Radu Mazăre şi gaşca lui vor pleca”, a declarat liderul FNSP, Mircea Burlacu, unul dintre organizatorii protestului de vineri. "Acesta este primul dintr-un lung şir de proteste civice ce vor avea loc în Constanţa”, a mai completat protestatarul.

La eveniment au luat parte şi reprezentanţi ai Asociaţiei "Constanţa ia atitudine” (ACIA), care au strâns semnături pentru ieftinirea gigacaloriei în municipiul Constanţa.

"A venit momentul pentru încheierea unei epoci. Epoca «Pentru că aşa vrea Mazăre!». De ce avem cel mai mare preţ la gigacalorie? Pentru că aşa vrea Mazăre! De ce se taie spaţiile verzi încontinuu? Pentru că aşa vrea Mazăre! Plătim cele mai mari taxe şi impozite. Tot pentru că aşa vrea Mazăre! (...) Nu se mai poate aşa, trebuie să intrăm în epoca «Pentru că aşa vrem noi, constănţenii»", a declarat preşedintele ACIA, Andrei Popescu, citat de Mediafax.

Participanţii la protest i-au urat lui Mazăre, care şi-a celebrat pe 5 iulie ziua de naştere, „La mulţi ani cu executare!“.

Momentul de climax al protestului a fost când primarul Radu Mazăre a fost parodiat de un constănţean ce a venit în faţa primăriei într-o maşină decapotabilă, îmbrăcat ca Radu Mazăre, în haine kaki. Prezentându-se Momo (porecla lui Mazăre), actorul, însoţit de fete sumar îmbrăcate, pe modelul patentat de edil, a urcat pe scena ridicată de organizatorii protestului şi l-a întruchipat pe primarul Constanţei, spre amuzamentul celor prezenţi.

Acţiunea a fost coordonată de mai multe organizaţii sindicale şi ONG-uri şi a fost anunţată de aproximativ o săptămână. Între organizatori sunt Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), alături de Asociaţia Civică "Pentru Constanţa", Asociaţia Viitorul pentru Toţi, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar - Filiala Constanţa şi Fundaţia Clubul Părinţilor Plus D.

Participanţii la protest i-au urat lui Mazăre, care şi-a celebrat pe 5 iulie ziua de naştere, „La mulţi ani cu executare!”.

Răspunsul primarului la protestul de vineri a fost să-i invite pe cei ce i-au cerut demisia la carnaval.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne