Consiliul Suprem de Securitate al R. Moldova pregăteşte o strategie privind conflictul transnistrean
O strategie pentru reglementarea conflictului transnistrean va fi elaborată şi aprobată în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, a anunţat, marţi, preşedintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, după şedinţa acestui consiliu, care a abordat în premieră această temă, potrivit Publika TV.
Pentru prima dată, la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova a fost discutată reglementarea conflictului transnsitrean. "Am discutat despre elaborarea unei stategii privind soluţionarea conflictului transnistrean. A fost nevoie de cooperarea unei poziţii comune, iar Consiliul Suprem de Securitate este tocmai platforma necesară. Noi am ajuns la un numitor comun în ce priveşte viziunea noastră referitor la această problemă. Acest proiect de strategie va fi examinat şi aprobat în toamna acestui an de Consiliul Suprem de Securitate", a declarat Marian Lupu.
El a reiterat poziţia Chişinăului privind reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean.
Consultarile informale în formatul 5+2, privind reglementarea conflictului transnistrean care au avut loc la Moscova luna trecută au eşuat. Autorităţile de la Chişinău au anunţat că pozitia inflexibilă a Tiraspolului nu a permis adoptarea unei decizii privind reluarea negocierilor oficiale în vederea soluţionării conflictului transnistrean.
Preşedintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, şi-a exprimat ulterior speranţa că negocierile oficiale privind conflictul transnistrean vor fi reluate în septembrie, într-o reuniune care va avea loc tot la Moscova.
Pe de altă parte, deşi a reiterat că este nevoie de promovare unor măsuri de încredere între cele două maluri ale Nistrului şeful interimar al statului recunoaşte că nu este gata să se întâlnească cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.
„Sincer să vă spun, n-aş dori să am întrevederi cu Igor Smirnov. Cred că voi evalua o poziţie proprie după sfîrşitul acestui an. Pe de o parte conştientizez că e nevoie de promovarea unor măsuri de consolidare a încrederii între cele două maluri de Nistru, dar pe de altă parte, e nevoie să ai încredere că cel cu care dialoghez este sincer interesat în soluţionarea problemei ”, a declarat Lupu la sfârşitul şedinţei.
Şeful interimar al statului susţine că toţi aceşti ani demonstrează că şeful administraţiei de la Tiraspol nu arde de nerăbdare să meargă spre reunificare. Totodată, Lupu a lăsat să se înţeleagă că ar fi dispus să dialogheze cu cel care l-ar putea înlocui pe Smirnov după alegerile prezidenţiale din luna decembrie a acestui an.
La sfârşitul acestui an, în Transnistria au loc alegeri prezidenţiale şi presa rusă a scris că Igor Smirnov nu ar mai fi susţinut de Moscova, din cauza atitudinii lui inflexibile.