Consiliul Suprem de Securitate a decis sa fie elaborata o strategie privind solutionarea conflictului transnistrean

Pe 12 iulie a avut loc sedinta Consiliului Suprem de Securitate, in cadrul careia s-a discutat, pentru prima data, problema solutionarii conflictului transnistrean.
Epoch Times România
13.07.2011

Pe 12 iulie a avut loc sedinta Consiliului Suprem de Securitate, in cadrul careia s-a discutat, pentru prima data, problema solutionarii conflictului transnistrean.

”Am discutat despre elaborarea unei stategii privind solutionarea conflictului transnistrean. A fost nevoie de cooperare pentru o pozitie comuna, iar Consiliul Suprem de Securitate este tocmai platforma necesara. Noi am ajuns la un numitor comun in ce priveste viziunea noastra refreitoare la aceasta problema. Acest proiect de strategie va fi examinat si aprobat in toamna acestui an de Consiliul Suprem de Securitate”, a declarat Marian Lupu.

Acesta a reiterat pozitia Chisinaului de a relua negocierile oficiale in formatul 5+2 pentru solutionarea conflictului transnistrean. De asemenea, membrii Consiliului au discutat si despre situatia criminogena din tara si , in special despre crimele deosebit de grave comise in ultimul timp, cum ar fi explozia unui automobil in centrul Capitalei, in urma careia a murit presedintele Federatiei de tenis Igor Turcan, uciderea cuplurilor tinere din Durlesti si Ialoveni si retinerea blogerului rus Eduard Baghirov.

”Am insistat sa fie prezentata o informare despre mersul anchetei asupra crimelor deosebit de grave, cum ar fi banditismul la adresa unor lideri din sectorul agroindustrial din regiunea de sud si de nord a Republicii Moldova. Unele dintre ele au inregistrat un progres substantial. Pana in luna august unele dintre ele vor ajunge in instantele de judecata”, a explicat presedintele interimar Marian Lupu.

Anterior, presedintele interimar a declarat ca elucidarea acestor crime este o chestiune de onoare pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Consultarile informale in formatul 5+2, privind reglementarea conflictului transnistrean care au avut loc la Moscova luna trecuta au esuat. Autoritatile de la Chisinau au declarat atunci ca pozitia inflexibila a Tiraspolului nu a permis adoptarea unei decizii privind reluarea negocierilor oficiale in solutionarea conflictului.

Noua componenta a Consiliului Suprem de Securitate a fost numita de presedintele interimar la 5 aprilie. Acest organ este format din 15 membri, avand 5 membri in plus fata de precedentul consiliu, constituit de fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu in 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor