Consiliul Naţional de Etică: Fostul ministru Ioan Mang a plagiat

.
. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu, Cristina Boiangiu
06.09.2012

Fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, a plagiat în mai multe articole ştiinţifice, a decis Consiliul Naţional de Etică (CNE). Decizia va fi făcută publică după ce va primi avizul Direcţiei Juridice din Ministerul Educaţiei.

Hotărârea Consiliului a fost luată după analizarea mai multor articole semnate de Mang pentru care s-au primit sesizări cu privire la posibile cazuri de plagiat, potrivit unor surse oficiale.

După ce va primi avizul de legalitate al Ministerului Educaţiei, concluzia referitoare la cazul Mang va fi anunţată oficial de către CNE.

Mang a fost acuzat că a copiat articole ştiinţifice ale unor autori străini.

Pentru validarea unei decizii într-un astfel de caz este nevoie de votul a opt dintre cei 11 membri ai CNE - organism consultativ care funcţionează pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), fără personalitate juridică.

Istoricul plagiatului

Scandalul legat de plagiatului lui Mang a început în luna mai, când preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston, a trimis o sesizare către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) prin care sesiza "o situaţie de posibil plagiat".

"Prin prezenta, vă sesizez o situaţie de posibil plagiat, pentru a fi supusă analizei CNE, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului - n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea", se arăta în sesizare.

Ioan Mang a fost acuzat că ar fi copiat articole ştiinţifice ale unor autori străini, iar PDL a cerut demisia lui, care era atunci ministru al Educaţiei, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", după cum a declarat atunci preşedintele PDL, Emil Boc. Ulterior, premierul Ponta a afirmat că Mang va fi înlocuit la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă acuzaţiile de plagiat sunt confirmate. Nu a mai fost nevoie de o decizie a premierului pentru că Mang a anunşat singur, după câteva zile că renunţă la postul de ministru şi aşteaptă clarificarea lucrurilor.

După ce a respins acuzaţiile, Mang a demisionat

Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este "o acţiune politică", al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ. "Dacă voi fi găsit vinovat de plagiat, voi pleca din învăţământ", a spus Mang, la declanşarea scandalului.

El a declarat că lucrările la care se face referire în acuzaţiile de plagiat nu îi aparţin. "Unii cred că îţi fac un bine dacă te pun autor pe nişte lucrări", a mai spus Mang.

Pe 15 mai, Mang şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei, postul său fiind preluat de Liviu Pop. El şi-a justificat decizia precizând că acuzaţiile formulate la adresa sa afectau imaginea Guvernului şi a învăţământului, inclusiv pe plan extern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor