Consiliul german al Securităţii aprobă livrarea unui nou submarin către Israel

Consiliul german al Securităţii Federale a permis guvernului ţării să livreze un nou submarin către regimul din Tel Aviv.
Un submarin israelian din clasa Dolphin în Mediterană. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.04.2015

Consiliul german al Securităţii Federale a permis guvernului german să livreze un nou submarin către regimul din Tel Aviv.

Ziarul german Süddeutsche Zeitung a raportat vineri că, după ce Consiliul şi-a dat consimţământul, guvernul cancelarului german Angela Merkel va exporta cel de-a 5-lea din cele 6 submarine din clasa Dolphin promise Israelului.

Compania germană Thyssen-Krupp a livrat Israelului cel de-al patrulea submarin în septembrie 2014.

Livrările de submarine au nemulţumit numeroşi cetăţeni germani din moment ce o treime din contractul dintre Berlin şi Tel Aviv, în valoare de 530 de milioane de dolari, a fost acoperit de contribuabilii germani.

Un alt motiv pentru care administraţia lui Merkel a fost criticată în privinţa livrărilor stă în faptul că acestea pot fi echipate cu rachete nucleare de croazieră.

Un expert militar a avertizat Berlinul în privinţa consecinţelor livrării acestor submarine, susţinând că navele, după ce ajung în mâinile regimului israelian, vor fi transformate într-o ameninţare pentru securitatea regiunii şi lumii.

“Aceste submarine livrate Israelului au o capacitate îmbunătăţită în ceea ce priveşte raza de acţiune, camuflajul şi abilitatea lor de a ajunge în diferite părţi ale lumii”, a declarat Peter Roberts, expert la Royal United Services Institute în Londra, pentru agenţia rusă de ştiri Sputnik.

În baza Actului german pentru Controlul Armelor Militare şi al Actului pentru Exporturi, Consiliul Securităţii Federale trebuie să aprobe orice acord militar dintre Berlin şi statele străine.

Israelul este considerat ca fiind singurul posesor al unui arsenal nuclear în Orientul Mijlociu şi, până acum, a încălcat în mod flagrant regulile internaţionale privind neproliferarea nucleară.

În decembrie 2014, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care cere Israelului să se alăture Tratatului de Neproliferare şi a plasat unităţile nucleare israeliene sub protecţia şi monitorizarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor