Consiliul Europei, dispus să ofere consultanţă liderilor de la Chişinău în organizarea referendumului
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a confirmat că liderii politici din Republica Moldova sunt susţinuţi şi vor primi ajutor de la europeni în procesul de organizare a unui nou referendum de modificare a Constituţiei, relatează UNIMEDIA.
Declaraţiile au fost făcute de oficialul european în cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei a fost rugat de către deputatul PCRM Grigore Petrenco să confirme dacă susţine sau nu ideea liderilor Alianţei de a organiza un nou plebiscit de modificare a Constituţiei, în condiţiile în care, susţine comunistul, Comisia de la Veneţia a fost împotriva referendumului din 5 septembrie 2010.
"Comisia de la Veneţia nu a fost împotriva referendumului (n.r. - referendumul din septembrie 2010). Noi am ţinut şi vom ţine legătura cu liderii politici din Republica Moldova pentru a oferi consultanţa noastră în procesul pe care ei din nou l-au început (n.r. - noul referendum de modificare a Constituţiei). Dacă ei asta îşi doresc, noi vom fi din nou alături de ei şi vom veni cu recomandări juridice, fără a ne implica în politică", a subliniat înaltul diplomat.
Acesta s-a arătat indignat de faptul că cele patru partide politice nu pot ajunge, de mai bine de doi ani şi jumătate, la un compromis în privinţa alegerii preşedintelui. "A venit timpul ca toate forţele politice să aibă o poziţie comună. Este un exemplu foarte bun pentru ce se întâmplă într-o ţară unde nu toate instituţiile sunt funcţionale. În acest caz, Parlamentul, care ar trebui să fie o instituţie independentă şi autonomă, a dat greş şi nu a putut desemna un candidat la cel mai înalt post în stat. Cum poţi avea un Parlament care nu este capabil să cheme partidele şi să ofere un preşedinte? Ar trebui puse la o parte toate interesele de partid. Eu consider că este ceva 'extraordinar'. Dacă ei nu reuşesc să aleagă un preşedinte, cum pot oamenii să aibă încredere în ei în celelalte chestiuni? Iată de ce noi încercăm să-i ajutăm. Şi vom fi aproape până când deputaţii vor fi capabili să aleagă un preşedinte, conform prevederilor din Constituţie", a conchis secretarul general al Consiliului Europei.
UNIMEDIA precizează că atât prim-ministrul Vlad Filat, cât şi preşedintele interimar, Marian Lupu, au afirmat că partenerii europeni susţin organizarea unui nou referendum de modificare a Constituţiei, în vederea depăşirii îndelungatei crize politice cu care se confruntă Republica Moldova deja de aproape trei ani. Ambii au declarat că se vor consulta cu experţii din Occident şi vor ţine cont de toate recomandările acestora în procesul de organizare a plebiscitului. Referendumul urmează să se desfăşoare nu mai târziu de luna aprilie a acestui an.