Consiliul Europei a confirmat deschiderea pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti

Consiliul Europei, la fel ca şi Parlamentul European, a decis să deschidă de la 1 ianuarie 2014 piaţa Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
17.12.2013

Consiliul Europei, la fel ca şi Parlamentul European, a decis să deschidă de la 1 ianuarie 2014 piaţa Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova. Consiliul de miniştri din statele-membre ale UE au aprobat reglementarea propusă Comisiei Europene de către Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare regională, Dacian Cioloş, şi susţinută de Parlamentul European, care prevede că de la 1 ianuarie vinul din Republica Moldova, destinat exportului pe piaţa Uniunii Europene, nu va fi supus taxelor vamale.

Potrivit spuselor sale "rapiditatea cu care a fost adoptată, votul unanim din Consiliul de Miniştri, dar şi susţinerea de care s-a bucurat în Parlamentul European, arată că, dincolo de semnalele politice, Uniunea Europeană este solidară cu partenerii ei, prin măsuri cu impact economic concret".

"Sunt convins că vinurile moldoveneşti îşi vor găsi locul pe piaţa europeană. Sectorul vinicol este deosebit de important pentru economia Republicii Moldova", a spus comisarul european, exprimându-şi speranţa că accesul neîngrădit pe piaţa UE va fi însoţit de "investiţii în producţia de vin de calitate, dar şi în promovarea acestui produs".

Până acum în Moldova funcţiona un regim autonom preferenţial din partea UE, precizează Infotag. După sistarea pe 11 septembrie de către Rospotrebnadzor a livrării de vinuri moldoveneşti în Rusia, Dacian Cioloş a înaintat o iniţiativă privind deschiderea pieţei UE pentru vinurile din Moldova, fără a mai aştepta semnarea Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

La data de 10 decembrie Parlamentul European a aprobat această propunere. Potrivit ultimelor date, Republica Moldova exportă în Rusia 28% vinuri, 24% divinuri, lichioruri şi rachiu. Exportul de produse alcoolice moldoveneşti în Rusia s-a redus până la 33%. Până a fi pus embargoul de către Rusia, în martie 2006, Moldova exporta pe piaţa rusă 80% din producţia alcoolică. Începând de la 11 septembrie 2013 pierderile de pe urma sistării exportului de produse alcoolice în Rusia au depăşit $20 mil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor