Cetăţenii Moldovei vor putea solicita on-line documentele de stare civilă

Cetăţenii Moldovei care se află peste hotarele ţării, au posibilitatea de a solicita prin internet duplicatul certificatului de naştere, căsătorie, divorţ, deces, precum şi extrasele de pe acestea.
. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Tatiana Chiriac
16.12.2013

Cetăţenii Moldovei care se află peste hotarele ţării au posibilitatea de a solicita prin internet duplicatul certificatului de naştere, căsătorie, divorţ, deces, precum şi extrase de pe acestea. Subiectul a fost discutat luni, la Chişinău, în cadrul ceremoniei de lansare a celor trei servicii electronice de stare civilă.

Directorul E-Gov, Stela Mocan, a comunicat că serviciile on-line vor costa la fel ca şi cele obişnuite, dar preţul va depinde de termenul de eliberare. "Duplicatele vor costa de la 10 lei (în decurs de o lună) la 250 lei (în decurs de o oră), iar extrasele - de la 10 la 160 lei. Aceste servicii le vor permite cetăţenilor să economisească timp, şi va simplifica munca cu documentele", consideră Mocan.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a comunicat că este surprins de progresul serviciilor electronice din Moldova. "În 2010 am fost în vizită în Singapore şi am văzut că acolo chiar şi automobilele sunt înregistrate on-line. Şi la noi am observat entuziasm când s-au început lucrările de realizare a acestui proiect, dar să fiu sincer, la început nu am crezut în succesul proiectului, ştiind cât de complicată este realizarea acestuia", a comunicat ministrul.

Serviciile pot fi accesate prin intermediul site-ului www.servicii.gov.md cu ajutorul Semnăturii mobile sau Semnăturii digitale şi pot fi achitate prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice Mpay.

Digitizarea fondului de arhivă a documentelor de stare civilă a demarat pe 12 iulie 2013 şi, până în acest moment, au fost scanate peste 1 milion de documente de stare civilă. În cadrul acestui proiect vor fi digitizate aproximativ 4 milioane de documente de stare civilă din totalul de 13 milioane.

Serviciile sunt parte a programului E-Government, care la rândul său face parte din planul Moldova Digitală 2020, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor