Consiliul Afaceri Generale: MCV pentru România şi Bulgaria va fi menţinut
Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria va fi menţinut, întrucât el reprezintă un instrument potrivit pentru a ajuta cele două ţări în atingerea obiectivelor, potrivit concluziilor Consiliului Afaceri Generale, care a discutat luni, la Bruxelles, despre raportul MCV din iulie.
”Consiliul salută rapoartele Comisiei privind progresele României şi Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, de la aderarea României şi Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007 (...) Consiliul felicită Comisia pentru munca sa, pentru metodologia urmată şi împărtăşeşte pe deplin obiectivele, analizele echilibrate şi recomandările conţinute în aceste rapoarte”, se arată într-un comunicat al CAG.
”Consiliul salută eforturile depuse de Bulgaria şi România în cadrul MCV în ultimii 5 ani şi consideră că în ambele state cadrul legal necesar este în vigoare. Accentul trebuie pus acum pe implementarea legislaţiei existente şi pe continuarea reformelor. Consiliul încurajează ferm ambele state să ia măsurile determinate, adecvate şi urgente în vederea îndeplinirii tuturor obiectivelor din cadrul Mecanismului. În acest context, Consiliul reaminteşte că toate ameliorările necesare şi de durată ale sistemelor judiciare şi legale necesită o abordare angajată şi coerentă a tuturor actorilor importanţi ai statului şi un sprijin politic larg şi determinare”, se mai arată în comunicatul Consiliului Afaceri Generale.
Consiliul notează că MCV a ajutat cele două ţări să facă progrese şi ”rămâne un instrument potrivit pentru a ajuta Bulgaria şi România în eforturile lor privind reforma şi obţinerea unor rezultate concrete şi de durată în vederea îndeplinirii obiectivelor Mecanismului. În aşteptarea rezultatelor, Mecanismul va continua. Pe baza progreselor realizate deja, Consiliul cere Bulgariei şi României accelerarea eforturilor în vederea realizării tuturor recomandărilor din rapoartele Comisiei”.
Rapoartele MCV din iulie nu au fost pozitive nici pentru România, nici pentru Bulgaria. Publicat chiar în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, raportul României a cuprins inclusiv cele 11 cerinţe prezentate de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, premierului Victor Ponta, privind respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei. În mod excepţional faţă de alţi ani, în cazul României va mai exista un raport, la sfârşitul acestui an, pentru a se stabili dacă a îndeplinit recomandările din raportul din iulie.