Consilierul pentru probleme de pandemii al lui Biden sugerează carantină totală 4-6 săptămâni

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden
Fostul vicepreşedinte american Joe Biden (Joe Raedle/Getty Images)

Un consilier pe probleme de pandemie al candidatului la preşedinţie din partea democraţilor, Joe Biden, a declarat că o carantină naţională care să dureze între patru şi şase săptămâni ar putea stăvili pandemia şi reînvia economia.

Propunerea este însoţită de obligativitatea plătirii salariilor pierdute pentru muncitori şi întreprinderile mici.

Dr. Michael Osterholm, director al Centrului de Cercetare şi Politică a Bolilor Infecţioase de la Universitatea din Minnesota, a spus că, în timp ce SUA ar fi blocată, oamenii ar putea fi compensaţi pentru pierderea salariilor.

În ultimele luni, Congresul a eşuat să ajungă la un acord cu privire la un pachet de stimulare a economiei, care să cuprindă beneficii extinse de şomaj, plăţi de stimulare, împrumuturi pentru întreprinderi mici şi alte măsuri.

Primul a fost aprobat în martie, incluzând plăţi de 1.200 USD, împrumuturi şi ajutoare federale săptămânale de şomaj de 600 USD pe săptămână.

„Am putea plăti un pachet chiar acum pentru a acoperi toate salariile, pierderea salariilor pentru lucrătorii individuali, pierderi pentru companiile mici, companiile mijlocii sau guvernele locale. Am putea face toate acestea”, a declarat Osterholm pentru Yahoo. „Dacă am face asta, atunci am putea să ne închidem timp de patru până la şase săptămâni.”

Biden a alcătuit un grup de consultanţă la începutul săptămânii, din care mai fac parte fostul chirurg general Vivek Murthy, fostul comisar FDA (agenţia care se ocupă de alimente şi medicamente) David Kessler, dr. Marcella Nuñez-Smith de la Universitatea Yale, dr. Atul Gawande de la Harvard şi dr. Rick Bright.

Osterholm şi Neel Kashkari, preşedintele Federal Reserve din Minneapolis, au scris în New York Times în august că sunt necesare mai multe restricţii în SUA.

„Problema cu blocarea din martie până în mai a fost că nu a fost strictă în toată ţara. De exemplu, Minnesota a considerat că 78% dintre lucrătorii săi sunt esenţiali”, au spus ei. „Pentru a fi eficientă, blocarea trebuie să fie cât mai cuprinzătoare şi strictă posibil.”

"Am putea ajunge să avem un vaccin în primul şi al doilea trimestru al anului viitor şi vom putea relansa economia cu mult înainte de acest punct", a declarat Osterholm miercuri, fără a oferi vreun detaliu despre cum ar putea fi realizat acest lucru. În interviul cu Yahoo, Osterholm părea, de asemenea, să lege recuperarea economiei de disponibilitatea unui vaccin.

Un asemenea scenariu a fost implementat de Rusia, care, însă, nu a reuşit să scape de focarul de virus Wuhan.

Osterholm, ca Joe Biden de altfel, a mai spus într-un alt interviu că Statele Unite se îndreaptă spre zile grele in iarnă.

„Avem câteva luni foarte întunecate în faţă. Şi o parte din aceasta se datorează faptului că vaccinul nu va fi disponibil în mod real cel puţin până la sfârşitul acestui an sau până anul viitor”, a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe