Alegeri SUA: Secretarul statului Georgia anunţă renumărarea manuală a tuturor voturilor

Donald Trump, Joe Biden
Donald Trump, Joe Biden (Mandel Ngan and Jim Watson/AFP via Getty Images)

Secretarul de stat al statului Georgia, Brad Raffensperger, a declarat miercuri că va efectua o renumărare manuală a buletinelor de vot exprimate în timpul alegerilor din 3 noiembrie, în mijlocul acuzaţiilor de fraudă a procesului electoral, gestionarea defectuoasă şi alte nereguli.

„Acest lucru va contribui la consolidarea încrederii. Va fi un audit, o renumărare şi o trecere în revistă în acelaşi timp”, a declarat Raffensperger, republican, într-o conferinţă de presă. „Va fi greu”.

Până în prezent, 97 de districte din Georgia au trimis cifrele finale către stat, a spus el într-o conferinţă de presă. În prezent, candidatul democrat Joe Biden conduce în faţa preşedintelui Donald Trump cu 14.111 voturi.

Raffensberger a declarat că Georgia va colabora cu oficiali din teritoriu pentru a efectua renumărarea înainte de termenul limită al statului - 20 noiembrie.

Un reporter i-a răspuns secretarului că, în auditurile anterioare, a fost nevoie de un eşantion de buletine de vot, şi nu de toate voturile.

Raffensperger a spus: „De fapt, trebuie să facem o renumărare completă, de mână, a tuturor [buletinelor de vot], deoarece marja este atât de apropiată”.

Atunci când rezultatele obţinute din renumărarea manuală sunt certificate, partea care este învinsă poate solicita o nouă renumărare, care va fi efectuată cu autorul maşinilor, a declarat Raffensperger reporterilor.

Oficialii electorali din judeţul Fulton au declarat presei şi observatorilor noştri că vor închide centrul de intabulare la ora 22:30 dar au continuat să numere buletinele de vot în secret până la ora 01:00

Şeful republican al Georgiei, David Shafer, a susţinut că a existat o lipsă de transparenţă în districtul Fulton, o zonă puternic democrată care include Atlanta - capitala statului şi cel mai populat oraş.

„Daţi-mi voie să repet. Oficialii electorali din judeţul Fulton au declarat presei şi observatorilor noştri că vor închide centrul de intabulare de la State Farm Arena la ora 22:30 în noaptea alegerilor, dar au continuat să numere buletinele de vot în secret până la ora 01:00”, a declarat Shafer.

El a adăugat: „Nimeni nu contestă faptul că oficialii electorali din districtul Fulton au anunţat în mod fals că numărarea buletinelor de vot se va opri la 10:30 p.m. Nimeni nu contestă faptul că oficialii electorali din Fulton au reluat ilegal numărarea buletinelor de vot după ce observatorii noştri au părăsit centrul”.

La 4 noiembrie, Trump a spus că este de părere că a câştigat în Georgia dacă se numără „voturi legale”.

Senatorii Kelly Loeffler (R-Ga.) şi David Perdue (R-Ga.), l-au criticat, la începutul acestei săptămâni, pe Raffensperger, cerându-i să demisioneze din cauza percepţiei privind gestionarea greşită şi a lipsei de transparenţă în procesul electoral de săptămâna trecută. Raffensperger a respins cererile de demisie spunând că „alegătorii din Georgia m-au angajat” şi ei vor fi cei care „mă vor concedia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe