Consilier la Cotroceni: Un general controversat

Stema României la intrarea în Palatul Cotroceni (Mihuţ Savu / The Epoch Times)
Bogdan Costea
16.08.2012

Gheorghe Rotaru a fost numit consilier prezidenţial la Departamentul Securităţii Naţionale, generalul în rezervă fiind un personaj extrem de controversat, acuzat de presă pentru relaţiile cu “Mafia din Băneasa” – expresia îi aparţine chiar preşedintelui suspendat Traian Băsescu – şi afacerile “dubioase” cu foşti conducători ai serviciilor secrete româneşti împreună cu reprezentanţi ai fostei Securităţi. Generalul în rezervă, în vârstă de 65 de ani, a fost şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei în perioada 1999-2005. CV-ul său de dinaintea acestei funcţii este impresionant: ofiţer la Marele Stat Major (1984-1986), reprezentant al ICE Romtehnica la Cairo şi Londra (1986-1987 şi 1988-1989), ataşat militar, aero şi naval, la Londra (1990-1993), reprezentant militar la NATO, Bruxelles (1996-1999). De asemenea, după ce a fost trecut în rezervă, generalul a fost consilier al ministrului Apărării Naţionale, în perioada 2006-2012.

Gheorghe Rotaru a fost unul dintre personajele principale ale serialului "Cupola", publicat de “Evenimentul Zilei” în 2006, care cuprindea afacerile dubioase derulate de foşti conducători ai serviciilor secrete româneşti împreună cu reprezentanţi ai fostei Securităţi. Conform informaţiilor publicate de presă, după ce a fost trecut în rezervă, Rotaru a intrat în afaceri, înfiinţând în 2006 firma Compatible Systems Internaţional SRL, axată pe intermedieri de logistică militară. Rotaru era asociat cu finul său, Radu Mărgineanu, care ar fi membru al grupării de afaceri "Mafia de la Băneasa", numită astfel de Traian Băsescu, din care ar mai face parte Alexandru Bittner şi Adrian Petrache.

"Radu Mărgineanu - finul generalului Rotaru, face afaceri cu tehnică militară, folosind o companie din Anglia. În România, el lucrează cu biroul notarial “Vlădică Raţiu Gheorghe”, patronat de Janina Raţiu şi de Gheorghe Vlădică. Cel din urmă este membru al Lojei masonice Memphis-Mitraim, iar asociata sa, Janina Raţiu, este fiica generalului de Securitate Gheorghe Raţiu. Acesta a fost ultimul şef al temutei Direcţii I din cadrul Securităţii Statului prin care se desfăşurau cele mai groaznice acţiuni de poliţie politică", scriau jurnaliştii de la “Evenimentul Zilei” în 2006.

În septembrie 2004, Traian Băsescu l-a acuzat pe Gheorghe Rotaru că a implicat serviciul de informaţii al Armatei în campania electorală, după apariţia în presă a unui document referitor la colaborarea sa cu Securitatea. "Semnalizez acest pericol şi avertizez public că serviciile de informare s-au amestecat în campania electorală. E vorba de Serviciul de informaţii al Armatei", spunea atunci Băsescu.

Gheorghe Rotaru a fost numit ulterior şi consilier al lui Sorin Frunzăverde, în momentul în care acesta a îndeplinit mandatul de ministru al Apărării. Frunzăverde a plecat din PDL cu puţin timp înainte de alegerile locale din 2012, devenind vicepreşedinte al PNL.

În septembrie 2004, Traian Băsescu l-a acuzat pe Gheorghe Rotaru că a implicat serviciul de informaţii al Armatei în campania electorală, după apariţia în presă a unui document referitor la colaborarea sa cu Securitatea

*

În numai câteva zile, Crin Antonescu a schimbat întreaga echipă de consilieri prezidenţiali de la Cotroceni. Primii numiţi au fost Gheorghe Rotaru (Departamentul Securităţii Naţionale) şi Vasile Enache (Cancelaria Prezidenţială). A doua zi, echipa s-a întregit cu Radu Zlaţi, ales consilier la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, şi cu Victor Voicu, numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică. Au urmat Daniel Barbu (Departamentul de Analiză Politică), Nicoleta Nicolae Ioana (Departamentul de Comunicare Publică, purtător de cuvânt), Maria Cristina Manda (Departamentul Constituţional Legislativ).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor