Cristian Diaconescu: Cea mai mare greşeală pe care România ar putea să o facă - să întoarcă reformele gata adoptate
Continuarea măsurilor de reformă şi asigurarea stabilităţii fiscale şi macroeconomice reprezintă cea mai bună decizie politică, iar cea mai mare greşeală pe care România ar putea să o facă ar fi "întoarcerea" reformelor gata adoptate, a declarat, luni, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, la finalul întrevederii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.
"Nimeni nu se aşteaptă ca la Bucureşti să se facă o politică împotriva sensului pe care s-a înscris ţara noastră. Aceasta ar putea reprezenta un pas înapoi care ar scădea foarte serios credibilitatea României pe pieţele financiare internaţionale", a subliniat Diaconescu.
Potrivit acestuia, din evaluările şi afirmaţiile reprezentanţilor FMI, BM şi CE reiese că România "a ieşit din zona periculoasă" şi există posibilitatea ca în 2011 România să poatătrece la măsuri de relansare economică, în acest sens fiind identificată, împreună cu reprezentanţii celor trei organisme internaţionale, principala resursă disponibilă - fondurile europene.
El a mai spus că o altă temă a discuţiilor a vizat zonele economice cu potenţial de dezvoltare - zona agriculturii şi regiunile de dezvoltare - care nu au fost fructificate serios.
"În Europa, chiar dacă o serie de ţări vor intra şi în 2011 într-o zonă complicată din punct de vedere economic, care să presupună măsuri de austeritate serioase, România va putea să se gândească la o atitudine politică clară şi directă în ceea ce priveşte măsurile de relansare economică. Absorbţia fondurilor europene în zonele infrastructurii şi energiei reprezintă pentru FMI şi BM argumentele economice cele mai serioase care ar trebui sprijinite prin măsuri executive guvernamentale", a adăugat liderul progresist.
În ceea ce priveşte eventuale privatizări ale companiilor cu capital majoritar de stat, Diaconescu a precizat că nu s-a pus problema punctuală a unei condiţionalităţi în legătură cu privatizarea vreunei instituţii, dar s-a discutat şi se va discuta eficientizarea funcţionării acestora şi a modului în care - din punctul de vedere al întregului sector public românesc - ţintele macroeconomice sunt urmate. "Nu vor exista obligaţii asumate punctual pe anumite categorii de societăţi cu capital majoritar de stat", a precizat Diaconescu.
La discuţii au participat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, Tony Lybek, reprezentantul FMI la Bucureşti, şi Istvan Szekely, director de ţară pentru România al Comisiei Europene, precum şi Valeriu Steriu, vicepreşedinte UNPR, Mircea Coşea, şeful Departamentului Strategie Naţională, şi Gheorghe Rotaru, şeful Departamentului Apărare al UNPR.