Congresul SUA adoptă un proiect de lege ce permite americanilor să dea în judecată Riadul pentru 9/11

Turnurile Gemene ale World Trade Center cuprinse de flăcări în 11 septembrie 2001.
Turnurile Gemene ale World Trade Center cuprinse de flăcări în 11 septembrie 2001. (Captură Foto)

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat vineri un proiect de lege ce permite americanilor să dea în judecată Arabia Saudită, cu 2 zile zile înainte de cea de-a 15-a aniversare a atacurilor asupra Turnurilor Gemene ale World Trade Center. Măsura a fost adoptată fără obiecţie sau opoziţie, dar Casa Albă ameninţă cu un vot de veto.

Rezoluţia 3815 a Camerei, cunoscută şi sub numele de “Justice Against Sponsors of Terrorism Act” sau JASTA, dă naştere unei excepţii la imunitatea suverană creată de o lege adoptată în 1976 şi permite astfel cetăţenilor americani să dea în judecată ţările pentru terorismul care ucide americani pe teritoriul american.

În ceea ce priveşte Arabia Saudită şi atacurile din 11 septembrie 2001, 15 din cei 19 bărbaţi care au deturnat avioanele comerciale pentru a le folosi ca rachete pentru a ataca World Trade Center şi Pentagonul au fost supuşi ai Regatului Saudit.

Versiunea Senatului a legii JASTA, propusă de John Cornyn (republican din Texas) şi Charles Schumer (democrat din New York), a fost aprobată în luna mai cu 100 de voturi pentru şi zero împotrivă. Camera Reprezentanţilor a aprobat-o unanim vineri, oferind organismului dominat de republicani abilitatea de a anula un vot de veto din partea preşedintelui Barack Obama.

La începutul acestui an saudiţii au ameninţat că vor vinde active americane în valoare de 750 miliarde de dolari înainte ca legea să îi poată pune în pericol în faţa viitoarelor procese. Conform Trezoreriei SUA, monarhia din Golf deţine titluri de valoare americane în valoare de 116,8 miliarde de dolari începând cu luna martie.

Guvernul din Riad a lansat o campanie agresivă pentru a opri legislaţia, a notat website-ul Politico, bazându-se pe mulţi lobbyişti din Washington. Printre ei este Podesta Group, co-fondat de actualul manager al campanie prezidenţiale a lui Hillary Clinton, John Podesta, şi condus de fratele său Tony.

Înainte de adoptarea legii, un grup de familii care şi-au pierdut persoanele iubite în atacurile teroriste din 2001 susţin că vor submina ceremonia de comemorare a evenimentelor 9/11, organizată de Paul Ryan pe treptele Camerei Reprezentaţilor, dacă Congresul nu va adresa proiectul de lege.

În 20 aprilie 2016, în unele rapoarte media a fost anunţată publicarea aşa zisului Document 17, susţinând că acesta creează o legătură între Arabia Saudită şi 9/11.

Mass media alternativă a afirmat anterior că la un moment dat, un capitol secret dintr-un raport congresional asupra atacurilor din 11 septembrie 2001 confirmă dezvăluirile făcute de Judicial Watch în februarie 2014 cu privire la legăturile cu terorismul ale cetăţeanului saudit Omar Al-Bayoumi.

Judicial Watch a obţinut informaţii care răspuns la un proces intentat în 4 iunie 2012, pe baza legii FOIA (Freedom of Information Act), împotriva FBI şi a Departamentului de Stat.