Congresul liberalilor va desemna noua echipă de conducere

Sigla PNL. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
05.03.2010

Partidul Naţional Liberal îşi va desemna noua conducere în Congres extraordinar, pentru şefia partidului confruntându-se actualul lider al partidului, Crin Antonescu, Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte al liberalilor, şi omul de afaceri Viorel Cataramă.

Modalitatea alegerii conducerii PNL a constituit, până acum, principala dispută între candidaţii la şefia PNL.

Comisia de statut din PNL a transmis Biroului Politic Central al partidului trei propuneri de alegeri - cea nominală, varianta de alegere pe listă (propusă de Crin Antonescu) şi o variantă de "compromis", propusă de preşedintele Comisiei de statut a PNL, Mircea Ionescu Quintus, "în care listele să fie votate uninominal şi să câştige lista majoritară".

BPC a aprobat varianta propusă de preşedintele Crin Antonescu. Aceasta urmează să primească şi aprobarea Delegaţiei Permanente a partidului, decizia finală asupra modalităţii de vot urmând a fi luată în debutul Congresului.

Potrivit propunerii lui Crin Antonescu fiecare candidat la şefia partidului va propune o listă cu 32 de oameni - 15 vicepreşedinţi şi 17 membri ai Biroului Politic Central.

Preşedintele PNL a anunţat că toţi cei care se regăsesc pe listele propuse de candidaţi trebuie să dea o declaraţie că acceptă să se afle pe lista respectivă. El a adăugat că o persoană nu se poate regăsi decât pe o singură listă.

Crin Antonescu a spus că la cei 32 de membri se vor adăuga, indiferent de ce listă va fi aleasă, încă doi membri de drept - preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus şi preşedintele fondator Radu Câmpeanu.

Pe de altă parte, Ludovic Orban susţine că a discutat până în prezent, în mod direct, cu aproximativ 800 de delegaţi ai Congresului PNL. "Mărturisesc că nu am apucat să vorbesc până astăzi direct decât cu aproximativ 800 dintre delegaţii la Congresul PNL. (...) Mă bazez pe voturile colegilor de partid alături de care am fost în toate evenimentele, în toate campaniile electorale. Mă bazez pe colegii de partid, pe care i-am sprijinit de-a lungul timpului, şi pe colegii de partid care pot să se desprindă de trecut şi au puterea să privească spre viitor", a spus Orban.

PNL a mai aplicat alegerea la vârf pe sistem de listă sau al moţiunilor la Congresul din 4-5 februarie 2005, susţinătorul acestui tip de vot fiind la acea vreme Călin Popescu-Tăriceanu, care a şi obţinut preşedinţia partidului. Cu acel prilej, fostul lider liberal a depus moţiunea "Liberalii pentru România", adoptată de Congres, în detrimentul celei depuse de Valeriu Stoica. Cei 13 membri aleşi pe lista lui Tăriceanu la Congresul din februarie 2005 au fost: Mona Muscă, Gheorghe Flutur, Puiu Haşotti, Teodor Meleşcanu, Dan Radu Ruşanu, Cristian Boureanu, Cristian David, Titus Gheorghioff, Ionuţ Popescu, Raluca Turcan, Mihai Voicu, Adrian Iorgulescu şi Eugen Nicolăescu. BPC are şi trei membri supleanţi - Mircea Cinteză, Adrian Cioroianu şi Mihai-Răzvan Ungureanu.

Printre adversarii de atunci ai votului conducerii PNL pe sistemul moţiunilor sau de listă s-au numărat şi Ludovic Orban şi Viorel Cataramă, cei doi susţinând că votul pe listă pentru Biroul Politic Central nu este nici liberal şi nici democratic, reprezentând o abdicare de la principii, în favoarea unei conjuncturi.

La ultimul Congres al PNL, din 20-21 martie 2009, cei 14 vicepreşedinţi au fost aleşi uninominal, din rândul membrilor Biroului Politic Central, conform prevederilor statutare. Aceştia au fost: Cristian Anghel (833 de voturi), Varujan Vosganian (751 de voturi), Norica Nicolai (711 de voturi), Marin Almăjanu (699 de voturi), Mircia Muntean (671 de voturi), Romeo Stavarache (667 de voturi), Dan Radu Ruşanu (649 de voturi), Răducu Filipescu (634 de voturi), Rareş Mănescu (582 de voturi), Aristotel Căncescu (566 de voturi), Daniel Chiţoiu (548 de voturi), Mariana Câmpeanu (544 de voturi), Relu Fenechiu (528 de voturi), Vlad Moisescu (523 de voturi).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor