Congresul american ar putea stopa înăsprirea sancţiunilor contra Teheranului

Subsecretarul american de stat Wendy Sherman în prima zi a  discuţiilor de la Geneva pe tema dosarului nuclear iranian. 15 octombrie 2013
Subsecretarul american de stat Wendy Sherman în prima zi a  discuţiilor de la Geneva pe tema dosarului nuclear iranian. 15 octombrie 2013 (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Negocierile din dosarul nuclear iranian continuă sub semnul cooperării şi al deschiderii manifestate de Obama faţă de regimul de la Teheran. Wendy Sherman, reprezentanta Washingtonului la negocierile dintre grupul P5 + 1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germani) şi Iran a încurajat vineri Congresul american să nu adopte noi înăspriri ale sancţiunilor economice împotriva Iranului.

"Credem că a venit vremea să facem o pauză, pentru a vedea dacă negocierile pot lua amploare" a declarat Wendy Sherman într-o intervenţie pentru postul de televiziune public american Voice of America.

"Începem să ne înţelegem, să ne înţelegem nevoile şi să percepem aspiraţiile popoarelor din ţările noastre", a mai explicat dna Sherman, făcând referire la concluziile discuţiilor ce au avut loc la Geneva la începutul săptămânii trecute între grupul P5 + 1 şi Iran.

După finalul primei runde de negocieri purtate la Geneva în perioada 15 - 16 octombrie, Wendy Sherman a lansat un apel la prudenţă din partea Congresului, cerând să nu fie înăsprite sancţiunile, pentru a favoriza bunul mers al negocierilor cu statul Iran. În context, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki a precizat că executivul lucrează cu aleşii americani în vederea suspendării procesului legislativ în curs, informează Agerpres.

"Congresul are prerogativele sale pe care nu le controlăm, însă avem discuţii foarte serioase cu aleşii din Congres. Lucrăm în parteneriat cu ei . Este nevoie ca această colaborare să continue, pentru a ajunge la o concluzie satisfăcătoare. Şi eu sunt sigură că acest lucru se va întâmpla ", a declarat Wendy Sherman, dând dovadă de un optimism poate exagerat în privinţa deschiderii Congresului faţă de relaxarea sancţiunilor impuse regimului de la Teherean.

Deşi în ziua începerii negocierilor de la Geneva, administraţia Obama anunţa că este pregătită să ridice "rapid" sancţiunile împotriva Iranului, dacă ţara răspunde temerilor comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear, numeroşi congresmeni atât republicani cât şi democraţi par să se fi pus de acord că presiunea asupra Iranului trebuie întărită, nu scăzută.

În asentiment atât cu Israelul, cât şi cu Iordania şi Arabia Saudită, o serie de congresmeni sunt de părere că sancţiunile nu trebuie suspendate decât după ce Iranul acceptă să oprească imediat producţia de uraniu imbogatit. Abia atunci se va putea vorbi despre ridicarea sancţiunilor economice faţă de regimul de la Teheran, informează rfi.

Camera Reprezentanţilor a adoptat în iulie sancţiuni foarte dure vizând mai ales sectorul auto. Senatul, controlat de democraţi, va propune la rândul său o serie de măsuri, cele două versiuni urmând să fuzioneze într-un final. Nu a fost făcut public un calendar oficial al acestui demers legislativ.

"Am spus că orice acţiune parlamentară trebuie aliniată cu strategia noastră de negociere pe viitor", a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki vineri. "'Înţelegem că este posibil ca Congresul să examineze noi sancţiuni. Noi credem totuşi că este momentul să facă o pauză".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe