Congresmeni americani cer explicaţii Departamentului de Justiţie pentru închiderea dosarelor unor cercetători acuzaţi de legături cu armata Chinei

(Captură Foto)
CATHY HE
28.09.2021

Reprezentantul Jim Jordan (R-Ohio), membru senior al Comisiei de Justiţie a Camerei Reprezentanţilor, i-a cerut procurorului general Merrick Garland să explice de ce Departamentul de Justiţie a renunţat la o serie de dosare legate de acuzaţiile de spionaj în favoarea Chinei.

În iulie, procurorii federali au depus cereri de respingere a acuzaţiilor împotriva a şase cercetători chinezi, care au fost acuzaţi că şi-au ascuns legăturile cu instituţiile chineze sau cu armata chineză. La acea vreme, DOJ a afirmat că „evoluţiile recente” ale cazurilor au determinat departamentul să „reevalueze aceste urmăriri penale”.

Cu toate acestea, alte rapoarte au sugerat că decizia de a renunţa la acuzaţii are la bază alte motive, cum ar fi eşecul FBI de a-i informa în mod corespunzător pe acuzaţi despre drepturile lor împotriva autoincriminării, i-a scris Jordan lui Garland într-o scrisoare comună (pdf) semnată împreună cu Rep. Andy Biggs (R-Ariz.) în 27 septembrie.

„Nu este clar dacă Departamentul a respins aceste [acuzaţii] din cauza comportamentului abuziv raportat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) sau pentru că Departamentul aflat sub conducerea dvs. este mai interesat de urmărirea obiectivelor politice de extremă stânga ale Administraţiei Biden-Harris decât în protejarea intereselor de securitate naţională americane”, se arată în scrisoare.

„Aceste acţiuni ale Departamentului ridică temeri serioase cu privire la angajamentul său de a face faţă ameninţărilor la adresa securităţii naţionale reprezentate de Republica Populară Chineză”.

Scrisoarea survine la câteva zile după ce DOJ a încheiat un acord cu directorul financiar al gigantului Huawei, Meng Wanzhou, care îi permite acesteia să se întoarcă în China, la aproape trei ani după ce a fost arestată în Canada la cererea procurorilor americani, care o acuzaseră pe Meng că a minţit HSBC, determinând banca să încalce sancţiunile SUA impuse Iranului. Acordul, care a pregătit calea pentru eliberarea a doi canadieni deţinuţi în China, a determinat în mod similar parlamentarii republicani să pună la îndoială politica administraţiei Biden de a face faţă ameninţărilor reprezentate de Partidul Comunist Chinez.

În ultimii ani, în cadrul unui proiect numit „Iniţiativa China”, DOJ a urmărit agresiv cazuri care vizau campania masivă de spionaj economic a Partidului Comunist împotriva Statelor Unite. Academicienii s-au trezit pentru prima dată în vizorul FBI pentru că şi-au ascuns legăturile financiare cu regimul chinez.

În 2020, au existat cel puţin şase urmăriri penale împotriva unor presupuşi ofiţeri militari chinezi sub acoperire care au devenit cercetători la universităţile din SUA. Dar departamentul a decis să renunţe la cinci dintre aceste cazuri în iulie.

Unul dintre cazuri a fost împotriva lui Tang Juan, cercetător la Universitatea din California – Davis, care ar fi ascuns afilierile sale cu armata chineză în cererea sa de viză. Ea a fost arestată în iulie 2020, după ce a fost adăpostită la consulatul chinez din San Francisco timp de o lună, potrivit procurorilor.

Într-un alt caz abandonat, potrivit procurorilor, cercetătorul a recunoscut în ancheta efectuată de agenţii federali că a fost instruit de către supraveghetorul său, directorul unui laborator universitar militar nenumit din China, să „respecte structura UCSF [Universitatea din California- San Francisco] şi să aducă înapoi informaţii (...) în China”.

În scrisoare, Jordan şi Biggs au solicitat procurorului general să ofere detalii până la 11 octombrie cu privire la motivul pentru care Departamentul a decis să renunţe la cazuri. Parlamentarii au cerut, de asemenea, informaţii cu privire la Iniţiativa China, inclusiv despre personal şi resursele proiectului şi dacă Departamentul are planuri de „reformare, prioritizare sau consolidare a atribuţiilor şi responsabilităţilor sale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor