Conflict între diplomaţiile britanică şi rusă. Boris Johnson îşi anulează vizita la Moscova

Prima vizită din ultimii cinci ani a unui ministru britanic de Externe la Moscova a fost anulată pe fondul situaţiei siriene.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)
Gina Zaragiu
09.04.2017

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson şi-a anulat vizita la Moscova - ca urmare a atacului sirian cu arme chimice - declarând că „deplângem continua apărare a regimului Assad de către Rusia“.

Secretarul de Externe urma să viziteze Rusia, luni, 10 aprilie, pentru discuţii cu omologul lui, Serghei Lavrov.

"Nu mă voi deplasa la Moscova, luni, 10 aprilie. Priorităţile mele sunt discuţiile cu omologii G7 despre Siria şi sprijinul Rusiei pentru Assad" a scris Johnson pe Twitter.

Johnson a declarat că "evoluţiile din Siria au schimbat în mod fundamental situaţia. (...) Prioritatea mea este acum să continui contactul cu SUA şi alţi aliaţi, în perioada premergătoare reuniunii G7 pe 10-11 aprilie - în vederea construirii unui sprijin internaţional coordonat pentru încetarea focului şi a unui proces politic intensificat".

"Am discutat aceste planuri în detaliu cu secretarul Tillerson. El va vizita Moscova, aşa cum a fost planificat şi, în urma reuniunii G7, va comunica un mesaj clar şi coordonat ruşilor".

Ministrul britanic de Externe urma să ajungă la Moscova, în săptămânile următoare, pentru a discuta despre disensiunile dintre cele două ţări cu privire la Siria şi Ucraina. Aceasta era prima vizită după cea a ministrului britanic de Externe la Moscova în 2012, William Hague.

Johnson acceptase invitaţia omologului său rus Serghei Lavrov, iar Guvernul britanic anunţase că este "clar că Regatul Unit se va angaja cu Rusia acolo unde este în interesul nostru naţional să o facem".

"Discuţiile se vor concentra pe relaţia dintre Regatul Unit şi Rusia şi pe problemele internaţionale curente, inclusiv (situaţia din) Siria şi Ucraina, în care continuăm să avem disensiuni semnificative (...) Ministrul de Externe va continua să fie ferm în problemele divergente", declarase atunci un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor