UE promite că va menţine sancţiunile împotriva Rusiei

Deşi există nesiguranţă în Europa în legătură cu poziţia preşedintelui american Donald Trump faţă de Rusia, UE a declarat că va menţine sancţiunile aplicate împotriva Moscovei pentru rolul său în criza curentă din estul Ucrainei.
Rebel separatist în Doneţk, estul Ucrainei, 29 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.02.2017

Miniştrii de externe din statele UE plănuiesc să menţină în vigoare sancţiunile aplicate împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean.

Mişcarea are loc în mijlocul unei confuzii create în ceea ce priveşte modul în care va aborda Administraţia preşedintelui american Donald Trump relaţiile cu Moscova.

“Prin calmarea violenţelor din estul [Ucrainei], politica noastră privind anexarea Crimeei precum şi suportul nostru continuu pentru implementarea deplină a acordului de la Minsk, formatul Normandia, dorim să investim într-o dezvoltare socio-economică de care să beneficieze toţi ucrainenii”.

Săptămâna trecută, agenţiile umanitare au avertizat în privinţa unei crize umanitare tot mai intense după ce bombardamentele puternice dintre soldaţii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei au dus la blocarea electricităţii şi apei potabile pentru zeci de mii de persoane de ambele părţi ale liniei de front.

Marea Britanie susţine menţinerea sancţiunilor, iar ministrul britanic de Externe Boris Johnson a declarat reporterilor că “nu există condiţii pentru relaxarea sancţiunilor, ci există toate condiţiile pentru menţinerea presiunii asupra Rusiei”.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa - un organism internaţional de monitorizare - susţine că recenta amplificare a luptelor în estul Ucrainei a atins un nivel întâlnit doar în perioada 2014-2015 a acestui conflict sângeros.

Peste 40 de persoane au fost ucise în teritoriile controlate de guvernul ucrainean şi separatiştii pro-ruşi în noile lupte de săptămâna trecută, ridicând numărul total de morţi la 10.000 de la izbucnirea conflictului separatist în aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor