Condoleezza Rice susţine că scandalul Bo Xilai ridică "mari semne de întrebare" despre China
alte articole
Fostul secretar american de stat Condoleezza Rice a declarat că recentul scandal din China - demiterea fostului şef de partid din Chongqing, Bo Xilai, tentativa de dezertare a adjunctului său, Wang Lijun, şi repercusiunile politice în curs de desfăşurare - ridică semne de întrebare cu privire la puterea statului de drept în ţară, în cadrul sistemului său politic autoritar.
Rice a făcut remarcile sale la Heritage Foundation din Washington, pe 13 aprilie, după un discurs despre excepţionalismul american, ca răspuns la o întrebare a Vocii Americii.
"Cazul Bo Xilai devine interesant şi intrigant", a spus ea. "Dar eu cred că marea întrebare este, ce spune asta despre China în sine, cum se face politică acolo."
Ea a afirmat că este interesată "de modul în care poporul chinez va răspunde în cele din urmă la ceea ce este, de fapt, unul dintre cele mai mari scandaluri politice din istoria ţării."
Rice a remarcat discuţiile animate de pe Internet despre scandal, în ciuda cenzurii constante. "Acestea însufleţesc blogosfera, după cum am înţeles. Iar asta sugerează că există o populaţie chineză care tânjeşte după informaţii despre evenimentele care se întâmplă în ţară, care este hotărâtă să ştie ce se întâmplă în ţară", a spus ea.
Atunci când oamenii ştiu ce se întâmplă în ţara lor, "ei încep să îşi dorească să facă ceva în legătură cu ce se întâmplă", a susţinut ea. Rice a afirmat că acest lucru ar putea reprezenta o provocare pentru conducere, pe măsură ce se pregăteşte pentru Congresul partidului din această toamnă, când o tranziţie fără dificultăţi a puterii către o nouă generaţie de politruci comunişti ar trebui să aibă loc.
Sistemul politic din China trebuie să treacă dincolo de un accent pe o prosperitate materială simplă, a spus Rice. "Legitimitatea bazată pe prosperitate tinde să nu dureze foarte mult timp, deoarece aşteptările oamenilor continuă să crească; oamenii devin preocupaţi de prinţişori care conduc Ferrari - nepoţii revoluţiei într-un stat care trebuie cumva să se dedice egalităţii sociale. Astfel, China se confruntă cu o mulţime de provocări ", a susţinut ea.
"Bănuiesc că dacă ar fi în holul sălii de reuniune unde se va ţine Congresul Partidului în 2012, oamenii s-ar putea întreba cum s-ar putea acomoda structura politică cu o parte din aceste presiuni, "fără a deveni Gorbaciov,"care este, desigur, cea mai mare frică a lumii – dacă se încearcă reformarea de la nivelul de sus, asta va duce la un colaps al sistemului. "
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?