Condamnarea doctorilor din Bahrain stârneşte nemulţumiri

Cea mai înaltă curte din Bahrain a susţinut în această săptămână sentinţele împotriva a 9 medici acuzaţi că au ajutat manifestanţii opoziţiei în timpul demonstraţiilor de anul trecut din capitala Manama. Cazul a atras critici internaţionale împotriva regatului din Golf, unde majoritatea şiită continuă să protesteze împotriva conducătorilor suniţi.
Un doctor din Bahrain afişează o pancartă în faţa ministerului muncii din Isa Town, la sud de capitala Manama, în timpul unei demonstraţii a angajaţilor şiiţi ce au fost concediaţi pentru că au participat la protestele pro-democratice, 18 aprilie 2012. De asemenea, cel mai înalt tribunal din Bahrain a menţinut sentinţele împotriva a nouă doctori condamnaţi la închisoare pentru că au tratat manifestanţi ai opoziţiei. (- / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.10.2012

Cea mai înaltă curte din Bahrain a susţinut în această săptămână sentinţele împotriva a 9 medici acuzaţi că au ajutat manifestanţii opoziţiei în timpul demonstraţiilor de anul trecut din capitala Manama. Cazul a atras critici internaţionale împotriva regatului din Golf, unde majoritatea şiită continuă să protesteze împotriva conducătorilor suniţi.

Autorităţile din Bahrain au arestat medicii în Manama în mijlocul protestelor de anul trecut, în timp ce revoltele se răspândeau în lumea arabă.

Condamnările lor includ furt de echipament medical, ocuparea unui spital şi incitarea la răsturnarea statului.

Dr. Nada Dhaif s-a aflat printre 20 de medici arestaţi, dar condamnarea ei a fost anulată de un tribunal pentru apeluri în luna iunie.

“Ei nu au nici un fundament şi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii”, a declarat Dhaif. “Acestea sunt verdicte politice împotriva doctorilor şi medicilor din Bahrain pentru a-i pedepsi pentru tratarea pacienţilor.”

Toţi medicii provin din majoritatea şiită a Bahrainului. Manifestanţii şiiţi cer o libertate mai mare şi egalitate din partea monarhiei sunite conduse de al-Khalifa.

Covadonga de la Campa din cadrul Amnesty Internaţional a numit decizia curţii ca fiind revoltătoare.

“Ei nu mai au nicio cale de recurs pentru a face apel şi dacă sentinţele lor sunt implementate se vor întoarce în închisoare”, a declarat de la Campa. “Dacă ei sunt trimişi înapoi în închisoare îi vom considera prizonieri de conştiinţă.”

În ciuda suprimării guvernamentale, protestele continuă aproape zilnic.

Jane Kinninmont este o expertă asupra problemelor din Bahrain la institutul politic londonez Chatham House.

“Opoziţia susţine că există peste 1.000 de prizonieri politici”, a declarat Kinninmont. “Guvernul spune că nu există niciunul. Una dintre probleme constă în faptul la un an de la înfiinţarea comisiei independente de anchetare a situaţiei din Bahrain există foarte puţine surse de informaţii obiective şi de încredere care sunt acceptate de către ambele părţi.”

Ancheta urmărea să răspundă la acuzaţiile privind brutalitatea poliţiei şi aplicarea de torturi împotriva manifestanţilor. Şapte ofiţeri au fost aduşi în faţa judecăţii, dar Dhaif crede că este doar un spectacol.

“Ei participă la procese îmbrăcaţi în uniformă”, a adăugat Dhaif. “Ei nu sunt nici măcar suspendaţi. Guvernul promovează ideea că aplică reforme şi că judecă torţionarii şi pe cei care comis crime, dar nu este ceva real.”

Luând cuvânt luni, 1 octombrie, la Adunarea Generală a ONU, ministrul de externe din Bahrain, Khalid bin Ahmad bin Muhammad al Khalifa nu a menţionat protestele în mod direct ci în schimb a acuzat Iranul că intervine în problemele interne ale ţării sale.

Analista Kinninmont spune că protestele din Bahrain rareori ajung pe primele pagini ale ziarelor occidentale.

“Cred că parţial este o chestiune a accesului media dar de asemenea este ceva destul de neplăcut pentru politicienii vestici care încearcă să facă o distincţie între aliaţii lor şi cei care încalcă drepturile omului în lumea arabă”, a notat Kinninmont.

Lista medicilor condamnaţi o puteţi găsi la adresa Doctors in Chains.org.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor