Concurenţii Gazprom fac coadă la gazul de şist ucrainean
alte articole
Epuizată de anii de luptă cu Gazprom, Ucraina caută în mod insistent căi pentru a scăpa de dependenţa faţă de monopolul rus. Unul dintre mijloace - extracţiile de gaz de şist, care s-ar putea ridica la 3,5 trilioane de metri cubi. La coadă pentru împărţirea 'tartei ucrainene a gazului de şist' s-au înşiruit mai mulţi giganţi mondiali: ExxonMobil, Shell, TNK-BP, Chevron şi Eni. Peste o lună Kievul îi va anunţa pe câştigătorii licitaţiei pentru extracţia gazului de şist în regiunile Doneţk şi Lvov, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Mass-media din Ucraina comentau la începutul acestei săptămâni problemele concernului britanico-australian BNP Billiton, care a pierdut în operaţiunile de extracţie a de gazului de şist din SUA circa 5 miliarde de dolari. Înainte de aceasta, conducerea companiei a plătit circa 20 de miliarde de dolari pentru acces la piaţa americană a gazului de şist. Cu alte cuvinte, compania nu s-a poziţionat foarte bine în proiectele pentru gazul de şist, extrem de promovate în ultimii ani.
Cu toate acestea, riscurile ridicate nu par să sperie Kievul, care este gata să atragă străini pentru exploatarea zăcămintelor de şist de pe teritoriul ţării. La sfârşitul lui februarie, Ucraina a anunţat o licitaţie pentru zăcămintele din regiunile Lvov şi Doneţ, declarând că speră la participarea tuturor marilor companii mondiale din sector.
Potrivit geologilor, rezervele totale de gaz de şist s-ar putea ridica la 3,5 trilioane de metri cubi. Cu toate acestea, Administraţia pentru Informaţia Energiei (EIA) de pe lângă Ministerul Energeticii al SUA evaluează rezervele ucrainene de gaz de şist la un nivel mult mai modest - 1,2 trilioane de metri cubi - fapt care plasează oricum Ucraina pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte rezervele acestui tip de gaz, după Polonia, Franţa şi Norvegia, precizează cotidianul rus.
În acelaşi timp, Ucraina, pentru care producţia de gaz de şist se află doar la stadiul de proiect, consumă anual circa 60 de miliarde de metri cubi de gaz, importând 40 de miliarde din Rusia, la un preţ în creştere stabilă. Restul de circa 20 de miliarde sunt acoperite din producţie proprie.
Lista lungă de concurenţi pentru exploatarea zăcămintelor ucrainene nu-i miră pe experţii ruşi. Tehnologiile de exploatare sunt destul de simple şi din acest motiv oricare dintre companiile intrate în cursă ar reuşi să le realizeze, este de părere analistul Mihail Krutihin, partener al companiei de consultanţă RusEnergy. 'Însă exploatarea propriu-zisă nu va începe prea curând, dat fiind că va fi nevoie de cel puţin cinci ani pentru teste. În afară de aceasta, extracţiile de gaz de şist nu vor modifica în mod radical balanţa de gaz a Ucrainei. În Polonia, de exemplu, s-a calculat că extracţia a o mie de metri cubi de gaz de şist va costa 300 de dolari. Astăzi, Rusia îi vinde Ucrainei gaz la preţul de 418-430 de dolari pe mia de metri cubi. Prin urmare, nu se ştie dacă afacerea merită', subliniază Krutihin pentru ziarul rus.
De cea mai mare experienţă în extracţia de gaz de şist beneficiază companiile americane ExxonMobil, Shell şi Chevron, este de părere analistul Grigori Birg. 'Însă nu cred că într-o perspectivă apropiată Ucraina şi-ar putea diminua în mod serios dependenţa faţă de gazul din Rusia', subliniază Birg, explicând că zăcămintele de gaz de şist nu au fost încă cercetate, iar rezervele nu au fost confirmate.
De asemenea, cheltuielile pentru extracţiile de gaz de şist sunt mai mari decât cele din SUA, unde aceste proiecte sunt subvenţionate de stat. După toate probabilităţile, şi Ucraina va trebui să-şi subvenţioneze extracţiile de gaz de şist. În acest sens, mai avantajoasă ar putea fi achiziţionarea de gaz din Federaţia Rusă, estimează Birg.