Concediu de acomodare pentru cei ce vor să adopte copii

Angajaţii care doresc să înfieze un copil vor avea dreptul la un concediu de acomodare de un an, urmând ca în această perioadă să încaseze o indemnizaţie de 1700 de lei
.
. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Începând de vineri, 12 august, salariaţii care vor să adopte copii vor avea dreptul să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an, informează avocat.net.

Potrivit legii 57/2016, publicată în aprilie în Monitorul Oficial, angajatorii vor fi obligaţi să acorde acest concediu la cererea persoanelor îndreptăţite. Indemnizaţia lunară pe durata concediul de acomodare, potrivit Legii nr. 57/2016, va fi în cuantum de 3,4 ISR. Având în vedere că, în prezent, Indicatorul Social de Referinţă are o valoare de 500 de lei, indemnizaţia lunară va fi de 1.700 de lei, arată sursa citată.

Actul normativ prevede ca pentru drepturile persoanelor aflate în concediu de acomodare nu se vor datora impozit şi contribuţii sociale obligatorii, exceptând contribuţia la sănătate, ce va fi plătită de autorităţi. Perioada respectivă va fi asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

De acest drept pot beneficia nu doar salariaţii ci şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole. De asemenea, concediului de acomodare şi indemnizaţia lunară aferentă vor putea fi acordate şi angajaţilor care au copii încredinţaţi în vederea adopţiei la data intrării în vigoare a noii legi.

Legea mai prevede că angajatorii vor fi obligaţi să acorde concediul de acomodare, în caz contrar riscând să fie sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne