Comuniştii chinezi fac curăţenie: militantul Cao Shunli - arestat

Poliţişti paramilitari chinezi monitorizează piaţa cu un telescop de pe Poarta Tiananmen, în timpul sesiunii de deschidere a celui de-al XVIII-lea Congres al PCC, 8 noiembrie 2012, în Beijing.
Poliţişti paramilitari chinezi monitorizează piaţa cu un telescop de pe Poarta Tiananmen, în timpul sesiunii de deschidere a celui de-al XVIII-lea Congres al PCC, 8 noiembrie 2012, în Beijing. (Feng Li / Getty Images)

Activistul chinez din Beijing, Cao Shunli, a fost reţinut de către poliţie la Biroul de Informaţii al Consiliului de Stat, în cea de-a doua zi a celui de-al 18-lea Congres Naţional al Poporului al Partidului Comunist Chinez, pentru a fi cerut ca “Planul Naţional pentru Drepturile Omului” al Chinei să fie făcut public.

În dimineaţa zilei de 18 octombrie, Cao s-a deplasat la Biroul de Informare al Ministerului Afacerilor Externe împreună cu aproximativ alţi 100 de activişti din diferite zone, pentru a cere emiterea tuturor rapoartelor de drepturile omului din China cu scopul de a fi utilizate la Conferinţa Naţiunilor Unite. Ei au mai cerut deasemenea să ajute la elaborarea “Planului Naţional de Acţiune privind Drepturile Omului”.

Anterior, Cao şi ceilalţi ceruseră această informaţie de 11 ori, dar cazul lor nu a fost soluţionat, astfel că s-au întors la Biroul de Informare al Ministerului Afacerilor Externe.

Cao a depus o cerere la birou, privind “Planul Naţional de Acţiune privind Drepturile Omului”. Biroul se presupunea a da un răspuns în termen de 15 zile lucrătoare, potrivit regulamentelor guvernamentale de eliberare a informaţiei. Cu toate acestea, dat fiind faptul că cea de-a 15-a zi lucrătoare se întâmpla să corespundă cu ziua de deschidere a celui de-al 18-lea Congres al partidului, Cao a schimbat data cererii, aşa încât termenul să fie în 9 noiembrie, evitând astfel acea zi “sensibilă”, a declarat într-un interviu acordat Apărătorului online de Drepturile Omului Liu Xiaofang, cel care l-a însoţit pe Cao.

Ei au aşteptat în faţa uşii mai mult de o oră, până când membrii din staful biroului au vorbit într-un final cu ei. Personalul a susţinut ca nu este în măsură să dea un răspuns exact cererii lor de a li se elibera informaţii în timpul celui de-al 18-lea Congres al Partidului, nelăsându-le altă posibilitate decât să plece.

Când au ajuns în faţa intrării, ora era în jur de 8 p.m. Mai mulţi ofiţeri de poliţie îi aşteptau deja şi brusc l-au forţat pe Cao să urce într-o maşină a poliţiei. Vehiculul s-a îndreptat cu viteză spre sud, dar destinaţia acestuia nu a fost nici casa lui Cao şi nici secţia de poliţie districtuală.

Actualmente, telefonul mobil al lui Cao nu este conectat, şi nu există nicio posibilitate de a şti unde a fost dus de către ofiţerii de poliţie, potrivit Apărătorului de Drepturile Omului.

Cao a fost mereu îngrijorat de situaţia drepturilor omului în China, în special de supravieţuirea şi cererile petiţionarilor şi a grupurilor de drepturile omului. El a fost băgat de două ori în lagăr de muncă forţată, pus în repetate rânduri în detenţie administrativă şi este supus deseori monitorizării şi arestului domiciliar.

chinareports@epochtimes.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe