Complexul Energetic Oltenia a avut în primele 4 luni de funcţionare afaceri de 284 mil euro
Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică la nivel naţional, a raportat în perioada iunie-septembrie 2012 o cifră de afaceri de 284 milioane euro şi un profit de 39 milioane euro, potrivit informaţiilor transmise de companie la solicitarea NewsIn.
Compania, înfiinţată în 31 mai 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia Târgu Jiu cu Complexele Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, a produs în perioada menţionată mai sus 5.792 GWh energie şi 9.932.000 tone cărbune.
În prezent, compania are în derulare lucrări de investiţii pentru modernizarea grupului energetic nr. 4 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari, precum şi pentru evacuarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui la Sucursala Electrocentrale Turceni. De asemenea, investiţiile în desfăşurare vizează şi continuarea proiectelor de implementare a instalaţiilor de desulfurare gaze arse la cele trei sucursale energetice, dar şi executarea unor lucrări de reabilitare şi modernizare a utilajelor miniere. Pentru perioada iunie-septembrie 2012, respectiv după data înfiinţării noii societăţi, valoarea acestor lucrări s-a ridicat la aproximativ 33 milioane euro.
Potrivit datelor trimise de companie, CE Oltenia are o cifră de afaceri anuală estimată la 800 milioane euro şi un capital social estimat la 280 milioane euro.
Complexul Energetic Oltenia deţine, în total, 13 grupuri energetice cu o putere instalată de 3.900 MW, fiind cel mai mare producător de energie electrică la nivel naţional, cu o cotă de piaţă de aproximativ 29%.
Potrivit informaţiilor transmise Agenţiei NewsIn, prin funcţionarea integrată a 12 grupuri energetice se menţine doar un singur grup în rezervă, la nivel de companie, având posibilitatea de a oferi pe piaţă o cantitate suplimentară de aproximativ 300 MW (echivalentul unui grup energetic), fapt ce reduce dezechilibrele produse în Sistemul Energetic Naţional (SEN). De asemenea, prin gestionarea integrată a stocurilor de cărbune şi a depozitelor intermediare, se diminuează pierderile determinate de scăderea calităţii combustibilului şi se reduc consumurile specifice.
Principalii acţionari ai Complexului Energetic Oltenia sunt Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri cu 77% şi Fondul Proprietatea cu 21,5%.
În prezent, compania are un număr de aproximativ 18.800 angajaţi, respectiv circa 13.000 salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul minier şi circa 5.800 salariaţi în domeniul energetic.