Companiile aeriene "rămân la sol"

(PONTUS LUNDAHL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.12.2009

Falimentul companiei aeriene Air Comet reflectă criza unui sector ce va acumula pierderi de peste 5,6 miliarde dolari, în 2010, informează cotidianul spaniol ABC.

Închiderea Air Comet, compania aeriană deţinută de Gerardo Diaz Ferran şi Gonzalo Pascual, reprezintă o pată neagră pe albul crizei unui sector care, până în prezent, a fost evitată prin agresive ajustări de costuri, iniţiative diverse pentru "îngroşarea" veniturilor şi fuziuni între vechi competitori.

Cifrele nu admit dubii. Air France-KLM a pierdut 573 milioane dolari în perioada aprilie-septembrie 2009, faţă de câştiguri de peste 175 milioane dolari în 2008. American Airlines, la rândul său, a înregistrat "numere roşii" de 359 milioane dolari în trimestrul al treilea, în timp ce, o privire asupra cifrelor din acest an relevă pierderi de 1,2 miliarde dolari.

De asemenea, compania japoneză JAL - care încearcă să îşi diminueze pierderile pentru a primi ajutoare publice de mai multe milioane de dolari - a înregistrat în perioada aprilie-septembrie pierderi record de 981 milioane dolari şi a suferit o scădere acută a numărului de pasageri, de 10,3 la sută.

Una dintre principalele cauze ale acestor pierderi masive este reducerea traficului de pasageri ai clasei business. Conform datelor Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), fluxul de pasageri "business" a scăzut cu 14 la sută în septembrie, în timp ce veniturile obţinute de transportatorii aerieni la această categorie s-au redus cu 30 al sută faţă de 2008.

În plus, IATA estimează că sectorul va pierde anul acesta 11 miliarde dolari.

"Vom pune capăt unui an îngrozitor, care încheie un deceniu de declin pentru aviaţie, un deceniu oribil pentru sector", a afirmat, recent, directorul general al Asociaţiei.

Nici estimările pentru 2010 nu sunt mai încurajatoare, estimându-se pierderi de circa 5,6 miliarde dolari. În această situaţie, operaţiunile corporatiste rămân o constantă a sectorului. Luna trecută, fără a merge mai departe, China Eastern a lansat o ofertă privată de acţiuni, în valoare de 691 milioane euro, pentru a completa fuziunea cu Shanghai Airlines.

La rândul său, compania columbiană Avianca a cumpărat 80 la sută din acţiunile celei ecuatoriene AeroGal şi 50 la sută din compania braziliană de cargo VarigLog. În ceea ce priveşte alianţele, Continental a făcut trecerea de la Skyteam la Star Alliance, iar Compania Mexicană de Aviaţie a intrat în Oneworld.

Excepţia de la regulă se observă în cazul popularelor companii low cost. Ryanair a înregistrat o creştere a profiturilor, în trimestrul al treilea, cu 35 la sută, până la 250,5 milioane dolari, rezultatul semestrial crescând astfel cu peste 80 la sută, până la 387 milioane dolari. În plus, compania a anunţat că va reduce cu 20 la sută preţul biletelor.

La rândul său, Easyjet, deşi profiturile sale au scăzut cu 35 la sută, până în septembrie, continuă să aibă un profit de 50 milioane dolari. De asemenea, veniturile sale au crescut cu 13 la sută, iar numărul de pasageri transportaţi cu patru la sută.

Care este cheia acestui succes? În bună parte costurile mai reduse cu forţa de muncă, comparativ cu companiile tradiţionale. În timp ce, în cazul Air France, acestea reprezintă 31 la sută din vânzări, al Iberia - 23 la sută şi Lufthansa - 21 la sută, în cazul Easyjet sunt de numai 12 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor