Compania Transnistreană "Dnestrenergo" planifică să livreze energie electrică peste hotare

Compania transnistreană "Dnestrenergo" a obţinut licenţa cu dreptul de comercializare a energiei electrice peste hotare şi intenţionează să-şi utilizeze activ reţelele cu acest scop, a declarat directorul întreprinderii, Mihail Dobrov, într-un interviu acordat ziarului "Pridnestrovie".
. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.05.2013

Compania transnistreană "Dnestrenergo" a obţinut licenţa cu dreptul de comercializare a energiei electrice peste hotare şi intenţionează să-şi utilizeze activ reţelele cu acest scop, a declarat directorul întreprinderii, Mihail Dobrov, într-un interviu acordat ziarului "Pridnestrovie". Potrivit agenţiei "INFOTAG", managerul a spus că "exporturile de energie electrică în ţările străine reprezintă una dintre direcţiile de activitate noi ale companiei şi cu acest scop a fost modernizat echipamentul, fiind asigurată astfel siguranţa livrării energiei electrice către consumatori".

"În luna aprilie am obţinut licenţa care ne acordă dreptul să ne lansăm pe piaţa internaţională a electroenergeticii. În prezent lucrăm în vederea căutării unor parteneri siguri pentru transportul de energie electrică peste hotare. În acelaşi timp compania noastră a propus livrarea de energie electrică colegilor moldoveni, şi asta la preţuri mai mici decât cele la care ei o cumpără acum de la actualii furnizori. Din păcate însă autorităţile publice de resort din R.Moldova ne-au refuzat acordarea licenţei pentru livrarea energiei electrice pe piaţa internă a Moldovei", a afirmat Dobrov. Conform spuselor sale, "pentru a asigura funcţionarea în paralel a sistemului energetic al RMN, "Dnestrenergo" interacţionează cu sistemele electroenergetice din Ucraina şi Moldova; tranzitul cu energia electrică, produsă la staţiile de generare ucrainene, spre Moldova vecină de asemenea are loc prin reţelele de prima clasă".

Dobrov a mai menţionat faptul că îndeplinind sarcinile de asigurare a unei alimentări sigure cu electricitate şi de onorare a angajamentelor, pe parcursul ultimilor ani a fost realizat un volum vast de lucrări de reparaţie şi de ajustare a liniilor de tensiune înaltă. Astfel, au fost înlocuiţi peste 65 km de linie electrică de 110 kV (în valoare de aproape 40 mil. rub.), au fost înlocuite mijloacele de comunicaţii de frecvenţă înaltă şi executate o serie de alte lucrări tehnice de reconstrucţie, care au oferit siguranţă în alimentarea cu energie.

Directorul a informat că "Dnestrenergo" a elaborat două proiecte pentru ediţia a III-a a forumului de investiţii transnistrean, din luna iunie. Astfel, administraţia companiei speră să atragă fonduri pentru modernizări la două substaţii mari - cea din Râbniţa şi din Tiraspol. "Aceste substaţii sunt parte indispensabilă din sistemul energetic sudic, din care fac parte Transnistria, Moldova şi o parte din Ucraina. Au un rol cheie în distribuţia energiei electrice în această regiune", a subliniat Dobrov, adăugând că este vorba despre un proiect de credit.

Cel de-al doilea proiect este inovativ şi presupune utilizarea energiei râurilor mici. Întreprinderea speră să găsească un coinvestitor pentru construcţia unei micro-centrale hidroelectrice cu capacitatea de 30 kW în raionul Râbniţa, pe râul Beloci. "Va fi un proiect pilot cu o valoare de circa $50 mii. Asemenea micro-CHE vor putea să asigure cu energie electrică ieftină obiective sociale precum şcoala sau grădiniţa de copii. Proiectul are un termen de recuperare destul de mare, dar şi o durată de funcţionare lungă. Sperăm că acest fapt va atrage investitori", a presupus managerul.

”Dnestrenergo", înfiinţată în anul 2007 pe baza întreprinderii Reţelele electrice de tensiune înaltă, transportă energie electrică prin linii electrice de 35, 110 şi 330 kV, dar şi efectuează dirijarea centralizată operativă de dispecerat a sistemului energetic al regiunii transnistrene. Compania deserveşte 87 de substaţii, 378 de transformatoare de putere şi peste 1800 km de linie electrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor