Compania taiwaneză Foxconn va cumpăra compania niponă Sharp cu 6,2 miliarde USD

Compania taiwaneză Foxconn a anunţat că va achiziţiona gigantul japonez în produse electronice Sharp pentru o sumă ce depăşeşte 6 miliarde de dolari.
Logo-ul companiei nipone Sharp.
Logo-ul companiei nipone Sharp. (Captură Foto)

Gigantul nipon în electronică Sharp, care a raportat recent o pierdere netă mai mare decât s-a aşteptat, de 918 milioane de dolari, în perioada aprilie-decembrie 2015, a acceptat să-l vândă cu peste 6 miliarde de dolari companiei taiwaneze Foxconn.

Conform Wall Street Journal, care a citat persoane familiare cu problema, Foxconn – care asamblează majoritatea iphone-urilor din lume – s-a oferit să preia Sharp pentru 700 miliarde de yeni (6,2 miliarde de dolari).

Acordul, care marchează o victorie a Foxconn în faţa fondului japonez de investiţii susţinut de guvern, Innovation Network Corp din Japonia, mai necesită aprobarea acţionarilor Sharp.

Sharp, care angajează 50.000 de persoane la nivel global şi produce televizoare, tablete şi monitoare, a suferit pierderi masive în anii recenţi. La începutul acestei luni, în condiţiile în care a luat în considerare mai multe oferte de preluare, Sharp a postat o pierdere netă de 918 milioane de dolari pentru perioada aprilie-decembrie 2015.

Se estimează că Foxconn a urmărit în ultimii 4 ani să preia Sharp. Compania taiwaneză s-a oferit să preia Sharp pentru 600 miliarde de yeni (aproximativ 5,1 miliarde de dolari) la începutul acestui an şi ulterior şi-a actualizat oferta la 659 miliarde de yeni (5,44 miliarde de dolari), înainte să cadă de acord asupra preţului final de 6,2 miliarde de dolari.

După publicarea rapoartelor legate de acest acord, acţiunile Sharp au scăzut săptămâna trecută cu 14,3% în Japonia. Între timp, acţiunile companiei Foxconn, oficial cunoscută sub numele de Hon Hai Precision Industry, au crescut cu 2,6 procente în Taiwan.