Legiuitorii UE fac apel la impunerea unui embargou asupra vânzărilor de arme saudiţilor

Oficialii UE au cerut Bruxelles-ului să nu mai livreze arme Arabiei Saudite. Mişcarea este văzută ca un răspuns la încălcările drepturilor omului comise de Riad în ţara vecină, Yemen.
Soldaţi saudiţi în apropierea graniţei cu Yemen.
Soldaţi saudiţi în apropierea graniţei cu Yemen. (Captură Foto)

Legiuitorii europeni au cerut joi şefei UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, să aprobe un embargou asupra vânzărilor de arme către Riad, ca răspuns la implicarea guvernului saudit în războiul în curs de desfăşurare din Yemen.

Rezoluţia Parlamentului European are loc după o petiţie semnată de 750.000 de cetăţeni europeni care cer încetarea vânzărilor de arme către saudiţi. Rezoluţia nu va avea caracter obligatoriu, dar oficialii speră că aceasta va descuraja ţări precum Marea Britanie şi Franţa, care sunt doi dintre principalii exportatori europeni de arme către Arabia Saudită. La începutul acestui an, Germania a anunţat că va analiza mai atent decizia sa de a exporta arme către saudiţi.

Arabia Saudită şi aliaţii săi arabi suniţi au intervenit în Yemen anul trecut după ce o revoltă a rebelilor Houthi s-a soldat cu un război mai amplu în care au murit aproximativ 6.000 de oameni.

Riadul cumpără majoritatea armelor din SUA şi embargoul UE va merge împotriva politicii Washingtonului de sprijinire a arabilor suniţi, care urmăresc să susţină guvernul yemenit ce este cunoscut pe plan internaţional pentru eforturile sale de a-şi recupera controlul asupra unor vaste teritorii ocupate de Houthi şi diverse facţiuni Al-Qaeda.

Unii oficiali UE au avertizat, de asemenea, că un embargou ar putea declanşa un răspuns dur din partea Riadului, care a ameninţat că va rupe relaţiile cu UE dacă blocul va lua o astfel de măsură.