Compania israeliană BDI a calculat cât va costa un eventual atac asupra obiectivelor nucleare ale Iranului
alte articole
Astăzi în Israel se vorbeşte intens despre un posibil atac asupra Teheranului. Sunt numite chiar şi posibile termene. Importante mass-media din Israel afirmă, citând surse de informaţii din guvern şi Ministerul Apărării, că un asemenea atac este posibil chiar în următoarele luni. În favoarea atacului s-a pronunţat precaut chiar şi preşedintele ţării Shimon Peres, care în Israel este inclus în categoria 'porumbeilor', nu a 'uliilor' politicii externe. Este adevărat că Peres propune amânarea atacului până după alegerile prezidenţiale din SUA, subliniind importanţa unei acţiuni comune cu acestea. Însă, mulţi din societatea israeliană sunt deja convinşi: ţara nu are altă alegere decât un atac asupra obiectivelor nucleare.
Teheranul s-a apropiat de realizarea propriilor arme nucleare, iar liderii iranieni, inclusiv preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, au declarat în repetate rânduri că sunt pregătiţi să folosească bomba nucleară pentru a 'şterge formaţiunea sionistă' de pe faţa pământului. O ultimă declaraţie belicoasă din partea preşedintelui iranian s-a făcut auzită la 17 august, când Ahmadinejad a comparat Israelul cu o 'tumoare' şi a îndemnat la crearea unui nou Orient Mijlociu (OM), 'unde nu va fi loc pentru sionişti şi americani'.
După cum a calculat BDI, primele prejudicii care vor fi aduse infrastructurii Israelului şi veniturilor cetăţenilor israelieni se vor ridica, în cazul unui război cu Iranul, la 47 de miliarde de shekeli. Aceasta este de aproape 6 ori mai mult decât paguba financiară cauzată de războiul libanez din 2006, estimată la 8 miliarde de shekeli. Diferenţa enormă se explică în primul rând prin distanţa mai mare pe care avioanele israeliene vor trebui să o parcurgă până la obiectivele de pe teritoriul Iranului şi în al doilea rând prin costul extrem de mare al bombelor capabile să distrugă uzinele iraniene pentru producerea de materiale nucleare.
De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea că atacul asupra Iranului va provoca în mod inevitabil un război cu organizaţia şiită Hezbollah, care controlează sudul Libanului. Nu sunt excluse acţiuni militare şi pe alt front: în Fâşia Gaza, unde puterea aparţine forţelor radicale sunite din organizaţia Hamas. În pofida faptului că relaţiile lor cu Teheranul s-au complicat din cauza divergenţelor pe marginea problemei siriene, este uşor de presupus de partea cui se vor plasa combatanţii Hamas în cazul unui război iraniano-israelian.
Între timp, chiar şi numai această agitaţie din mass-media cu privire la un viitor război cu Iranul aduce prejudicii economiei israeliene, subliniază Novîe Izvestia. Companiile transnaţionale au început deja să-şi retragă producţiile din Israel. Numărul celor demişi în Israel a atins în iulie maximul ultimilor trei ani, iar o treime dintre ei sunt tineri între 25 şi 34 de ani. În afară de aceasta, Israelul nu este Grecia şi Spania şi, în cazul unor complicaţii economice, Tel Avivul va trebui să se bazeze doar pe sine, conchide cotidianul rus.