Tribunalul israelian se va pronunţa cu privire la moartea activistei americane Corrie
alte articole
Familia lui Rachel Corrie, o activistă pro-palestiniană în vârstă de 23 de ani, a cărei ucidere de către un buldozer al armatei israeliene, în Gaza în 2003, a atras atenţia internaţională, va auzi marţi decizia pronunţată de instanţa de judecată în îndelungatul lor proces civil împotriva Israelului, în conformitate cu un raport Reuters.
Familia lui Corrie a intentat procesul în oraşul israelian nordic Haifa, în 2005, acuzând Israelul a ucis-o intenţionat şi în mod ilegal pe fiica lor şi că nu a efectuat o investigaţie completă şi credibilă.
La data decesului său, în timpul unei revolte palestiniene împotriva ocupaţiei israeliene, Corrie protesta împotriva demolării de către Israel a caselor palestinienilor din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza - acţiune ce a fost condamnată în acel moment şi de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Moartea lui Corrie a transformat-o într-un simbol al revoltei, iar în timp ce familia ei a luptat în instanţă pentru identificarea celor responsabili de moartea ei, povestea lui Corrie a fost jucată pe scenă în multe ţări şi relatată în cartea "Let Me Stand Alone".
Puţini israelieni au arătat simpatie pentru moartea lui Corrie, care a avut loc în momentul culminant al unei revolte palestiniene ce dura de un an, în care mii de palestinieni au fost ucişi şi sute de israelieni au murit în atacuri sinucigaşe.
Corrie, care provenea din Olympic, Washington, a fost strivită pentru că s-a poziţionat între un buldozer şi casele palestiniene ce erau demolate, într-un efort de a opri această acţiune.
Israelul a susţinut că şoferul buldozerului nu a văzut-o pe Corrie în timpul demolării şi că aceasta a fost ucisă de o dală de beton ce a căzut.
Martorii au declarat însă că Corrie purta o vestă portocalie, fiind complet vizibilă.
Israelul a afirmat că multe locuinţe din Rafah au fost folosite de militanţi pentru a stoca arme şi a ataca trupele israeliene, iar Ministerul Justiţiei a susţinut că Corrie este "singura responsabilă [pentru ce s-a întâmplat], ca urmare a neglijenţei sale considerabile şi a lipsei de precauţie."
Şoferul buldozerului, un rezervist al armatei care a depus mărturie în 2010, în spatele unui ecran, pentru a-şi ascunde identitatea, a răspuns: "Nu îmi amintesc", când a fost întrebat de avocatul familiei dacă îşi aminteşte să fi văzut o tânără într-o vestă viu colorată.
Declaraţiile ministerului au susţinut că statul Israel este scutit de orice responsabilitate, deoarece demolarea caselor a fost "o acţiune militară în timpul unui război".
În această săptămână, presa locală l-a citat pe ambasadorul SUA în Israel, Dan Shapiro, ca spunându-i familiei lui Corrie că Washingtonul nu crede că investigarea cazului de către Israel a fost una "aprofundată, credibilă şi transparentă", aşa cum a promis.
Corrie, voluntară în cadrul Mişcării internaţionale de solidaritate pro-palestiniană, a scris în ultimul său e-mail către familie despre efortul de a împărtăşi soarta palestinienilor.