Compania de electricitate a Armeniei ajunge în mâinile unui alt proprietar din Rusia

Distribuitorul armean de electricitate ENA a fost vândut către Tashir Group, care îşi are sediul la Moscova. Recent, Armenia a fost zguduită de o serie de proteste anti-guvern declanşate de creşterea planificată a preţurilor la energie electrică.
Poliţiştii încearcă să disperseze manifestanţii armeni în Erevan, 6 iulie 2015.
Poliţiştii încearcă să disperseze manifestanţii armeni în Erevan, 6 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.10.2015

După luni de speculaţii, Electricity Networks of Armenia, compania armeană de electricitate ale cărei creşteri de preţuri au declanşat masivele proteste anti-guvernamentale din această vară, are un nou proprietar – Tashir Group, companie cu sediul la Moscova şi deţinută de unul dintre cei mai bogaţi antreprenori ai lumii, Samvel Karapetyan, de origine armeană, conform Moscow Times.

Prin această tranzacţie, ENA va ajunge în mâini considerate sigure pentru guvernul armean: conform premierului Hovik Abrahamyan, însuşi guvernul i-a cerut lui Karapetyan să cumpere compania după ce proprietarul său anterior, compania Inter RAO, şi-a exprimat dorinţa de a vinde ENA. Inter Rao are legături puternice cu şefii de la Moscova.

Tranzacţia ar putea avea beneficii semnificative pentru Erevan. Înaintea vânzării, guvernul a promis că va acoperi creşterea preţului la energie pentru mulţi consumatori. Dar acum, Karapetyan a indicat că îşi va folosi “propriile resurse” pentru a ajuta guvernul să ofere subvenţii pentru electricitate, a raportat mass media.

Vânzarea companiei ENA are totuşi câteva puncte neclare. Deşi Tashir Group, cu sediul la Moscova, a fost recunoscut oficial drept proprietar al ENA, Comisia armeană pentru Reglementarea Serviciilor Publice (CRSP) a susţinut în 1 octombrie că a aprobat vânzarea distribuitorului armean de electricitate către Liormand Holdings Limited, o entitate înregistrată în Cipru.

Conform CRSP, compania care garantează că Liormand Holdings va respecta obligaţiile financiare ale ENA este Kaskad Energo Holding, care face parte din Tashir Group.

Mas media rusă şi armeană au susţinut că proprietarul firmei Liormand este Tashir Grup, direct sau indirect, însă despre această companie se ştiu puţine. Înfiinţată în 2010, sediul social al companiei Liormand Holdings este situat într-o clădire cu 4 etaje cu “apartamente super luxoase”, în oraşul-port cipriot Larnaca.

Totuşi, Liormand nu dispune în totalitate de acel loc. Apartamentul este listat ca sediu social pentru alte 19 companii, inclusiv Tashir Internaţional Holdings, conform registrului comerţului din Cipru.

Informaţiile online despre acţionarii Liormand nu au putut fi obţinute imediat, participaţia acestei companii s-a schimbat cu doar 5 zile înainte de primul anunţ al acordului ENA. Noul director al companiei este Stablo Advisors, Ltd, o firmă cu origini neclare.

Acţionând în calitate de secretar este o altă firmă înregistrată în Cipru, Executive Secretarial, Ltd.

Executive Secretarial, Ltd. deţine biroul de secretariat – o poziţie necesară pentru înregistrarea firmelor în Cipru – pentru cel puţin alte 15 companii înregistrate în Cipru, inclusiv în cazul fostului director al Liormand, Turva Management.

Tashir, Liormand, Executive Secretarial şi Turva Management sunt înregistrate în acelaşi apartament super luxos din Larnaca. Ele au un membru în comun - Andreas Chatzimichail – care serveşte în funcţia de director pentru toate aceste firme.

O femeie care a răspuns la numărul de telefon listat pe adresa socială a închis imediat când a fost întrebată de Executive Secretarial.

În plus, guvernul armean nu a clarificat relaţia dintre Liormand şi Tashir Group.

Când a anunţat aprobarea guvernului din 17 septembrie în privinţa vânzării ENA către Liormand, ministrul economiei Karen Chshmarityan a declarat jurnaliştilor că nu dispune de informaţii care să arate ce fel de companie este aceasta, conform agenţiei Interfax. În mod similar, ministrul energiei, Yervand Zakharyan, a declarat că nu ştie sigur dacă Karapetyan deţine sau nu Liormand. “Nu dispun de aceste detalii”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor