Comitetul Olimpic Român(COR) împlineşte 100 de ani

Comitetul Olimpic Sportiv Român, sediul central.
Comitetul Olimpic Sportiv Român, sediul central. (Epoch Times România)

Mişcarea olimpică din România sărbătoreşte, în 2014, 100 de ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic Român (COR), luna lui Mărţişor fiind una specială pentru sportul din ţara noastră.


Potrivit istoricilor, la cererea lui George Plagino, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) din partea României (în perioada 1908-1948), pe 27 martie 1914, data la care se consideră că a luat naştere Comitetul Olimpic Român (COR), au fost desemnaţi primii delegaţi ai României la Congresul Internaţional CIO din iunie 1914, de la Paris.


Cei dintâi membrii ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Cărămăşescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara Samurcaş, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu — Brânceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu şi George Plagino.
În cei 100 de ani de istorie sub semnul celor cinci cercuri olimpice, sportivii români au cucerit 301 de medalii, din care 88 de aur, 94 de argint şi 119 de bronz, la Jocurile Olimpice de vară, de la prima ediţie, Paris 1924, până la ediţia Londra 2012. Acestor trofee li se adaugă medalia de bronz obţinută la bob două persoane, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968.


În 2004, anul în care, pe 23 aprilie, Comitetul Olimpic Român (COR) a devenit Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), olimpismul românesc a sărbătorit 90 de ani de existenţă, printre invitaţii de marcă prezenţi la aniversare numărându-se Jacques Rogge, preşedintele CIO de la acea vreme.
Centenarul mişcării olimpice din România va fi aniversat cu fast în acest an, în luna septembrie, precizează COSR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport