Comisiile parlamentare de cultură au dezbătut derapajele din audiovizual; preşedintele CNA a cerut depolitizarea Consiliului

(JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

În prezenţa membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, comisiile de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dezbătut, marţi, derapajele din audiovizual, context în care preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a solicitat depolitizarea instituţiei pe care o conduce.

La dezbaterea comisiilor de cultură au participat preşedintele CNA, Răsvan Popescu, vicepreşedintele Consiliului Ioan Onisei şi mai mulţi membri - Cristina Trepcea, Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Christian Mititelu - precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai posturilor de televiziune.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a afirmat că trebuie văzute măsurile care pot preveni gravele derapaje din spaţiul audiovizual şi a arătat că a iniţiat un proiect de modificare a Legii audiovizualului în acest sens, care este însă blocat la Senat.

"Asistăm la un fenomen extrem de grav. Foarte mulţi oameni importanţi din această ţară urmăresc cu un interes accentuat crearea unor instituţii de presă (...) pentru a avea instrumente politice în campania electorală. În România, presa nu mai este un garant al libertăţii de exprimare, a devenit un actor politic, un pion pe o tablă de şah a unor persoane care vor să influenţeze opinia publică", a declarat Turcan.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a spus că susţine iniţiativa legislativă a Ralucăi Turcan, dar că doreşte amendarea ei pentru depolitizarea CNA.

"Susţin proiectul dv de modificare a Legii audiovizualului. Cred că aduce o serie de elemente în sprijinul muncii noastre începând cu articolele care privesc demnitatea persoanei, dreptul la propria imagine aduse din Codul nostru audiovizual, ceea ce le va aduce putere de lege. Susţin acest proiect şi în sensul amendării sale pentru că mi se pare că are o lacună şi anume depolitizarea CNA", a afirmat Popescu, care a propus ca doi - trei membri ai Consiliului să fie numiţi din rândurile societăţii civile.

El a precizat că va solicita, miercuri, o întrevedere cu preşedintele Senatului, Vasile Blaga, pentru găsi soluţiile în sensul deblocării dezbaterilor asupra proiectului iniţiat de Raluca Turcan.

Răsvan Popescu a enumerat printre derapajele din audiovizual cazurile legate de Emil Boc, Lucian Duţă sau Roberta Anastase.

În plus, el a susţinut că pe durata mandatului său nu a existat o majoritate în Consiliu. Popescu a fost însă contrazis de un alt membru al CNA - Narcisa Iorga -, care a afirmat că în Consiliu a existat mereu o majoritate, iar în prezent aceasta este de 6 la 5.

Şi Narcisa Iorga a susţinut că la nivelul CNA se exercită presiuni. "Am trimis Parlamentului o scrisoare în care reclamăm că persoane individuale, parlamentari, încercau să influenţeze votul în CNA, atâta vreme cât această autoritate dezbătea o cauză concretă. Consider că aceste tipuri de intervenţii sunt mult mai riscante, mult mai grave decât intervenţiile între patru ochi, la telefon sau email", a afirmat Iorga.

Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a opinat că o soluţie pentru evitarea derapajelor din audiovizual ar fi un parteneriat al Consiliului cu societatea civilă şi a arătat că politicienii ar trebui să nu mai facă "jocurile" televiziunilor.

"Ceea ce pot eu să sper şi asta pot să i-o cer lui Moş Crăciun este ca oamenii politici, care s-au ocupat de slujba de a conduce destinele ţării, să se mobilizeze şi să nu mai facă jocul celor care fac talk-showuri de televiziune şi au văzut că prin stilul ăsta se poate obţine audienţă foarte ieftin", a adăugat Trepcea.

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a arătat că derapajele în audiovizual sunt din ce în ce mai accentuate, iar acest lucru trebuie să îngrijoreze foarte tare.

Raluca Turcan le-a reproşat membrilor CNA că au dat sancţiuni în funcţie de interesele politice. "Sancţiunile date în interiorul CNA au rezultat dintr-un vot şi care, în opinia mea, a fost politizat pentru că din nefericire exista o preocupare a unora dintre membrii Consiliului pentru a sancţiona anumite posturi şi preocuparea altora de a sancţiona alte posturi de televiziune. Până la sancţiune, datoria CNA era să pună accentul pe prevenţie, pentru a nu se ajunge la această degenerare a spaţiului audiovizual", a subliniat Raluca Turcan.

Ea a arătat că dezbaterea este un "prim pas spre mai multă moderaţie, bun simţ, pentru că urmează perioade tensionate din punct de vedere politic şi social".

La dezbaterile comisiilor de cultură, din partea Opoziţiei a participat doar deputatul PSD Florin Pâslaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor