Comisie condusă de Ecaterina Andronescu, modifică pe şest o lege ce afectează mii de şcoli

Deşi depolitizarea învăţământului este una dintre marile doleanţe ale cadrelor didactice, Comisia de învăţământ din Senat încearcă să amâne desfăşurarea concursului pentru posturile de director de şcoli, lăsând numirea acestora în sarcina următorului guvern - care va fi unul politic.
Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

UPDATE. Contactată de Digi24, fostul ministru Ecaterina Andronescu a explicat că amendamentul respectiv vine în contextul în care există temerea că măsura luată de Ministerul Educaţiei va face ca numai 10% dintre actualii directori să mai rămână în funcţii.

"Această acţiune a bulversat atât de mult tot sistemul, că avem la comisie tenacuri de sesizări din partea sistemului de învăţământ, încât trebuie să facem ceva. Din partea profesorilor, directorilor, inspectoratelor. Aici suntem. Ce credeţi, că aveam eu aşa o bucurie să găsim o formulă, alta decât cea care este? (...) Sunt circa 7.000 de directori. După opinia mea, nu vor lua (examenul) 10% din cei 7.000. Să zicem că vor lua jumătate...", a declarat, printre altele, Ecaterina Andronescu.

La două întrebări a refuzat să răspundă fostul ministru PSD: 1. Cine a introdus amendamentul? 2. Aţi fost la curent cu discuţiile despre introducerea unui asemenea amendament?

Pentru a citi integral explicaţiile date de Ecaterina Andronescu intraţi aici.

* * *

Comisia de învăţământ din Senat, prezidată de Ecaterina Andronescu, fost ministru PSD al Educaţiei, a modificat pe ascuns un proiect de lege esenţial pentru mii de şcoli, relatează Hotnews.

Concret, comisia condusă de senatoarea PSD a introdus în proiectul de act normativ un amendament prin care amână organizarea concursului pentru posturile de director şi director adjunct de scoală, programate să aibă loc în octombrie, până la vacanţa de vară din 2017, deci, până după alegeri. În consecinţă, dacă acest proiect de lege va fi adoptat cu amendamentul propus, va stopa concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, şi ar da puterea de decizie viitorului ministru, din guvernul care se va forma după alegeri, arată sursa citată.

Amendamentul a fost introdus în Proiectul de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL nr. L352/2016), modificarea fiind operată în comisia condusă de Andronescu în data de 14.09.2016. Proiectul de lege nu a fost trecut pe ordinea de zi a comisiei.

Interesant este că secretarul Comisiei pentru învăţământ din Senat, liberalul Dumitru Oprea, susţine ca amendamentul respectiv nu figura iniţial pe ordinea de zi a şedinţei din această saptamana, iar raportul întocmit de comisie în acest caz nu a fost contrasemnat de el, aşa cum prevede Regulamentul, ci de o altă persoană, în ciuda faptului că el nu delegase pe nimeni în locul său. Mai mult, liberalul pretinde că a încercat să vorbească cu Ecaterina Andronescu pe această tema, dar senatoarea nu îi răspunde la telefon.

Reamintim că organizarea concursului pentru posturile de director de şcoli a fost anunţată de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, la începutul acestei luni ca măsură de reprofesionalizare a managementului şcolar.

"După 10 ani de intruziune politică în şcoală, este momentul pentru reprofesionalizarea şcolii", a declarat ministrul la momentul respectiv.

Concursul pe care proiectul de lege l-ar stopa are două părţi: o probă scrisă, organizată la nivel naţional, cu subiecte de timp test grilă elaborate de Minister, şi două probe la nivel judeţean, monitorizate de observatori desemnaţi de Minister.

Mai merită amintit că una dintre doleanţele profesorilor care au ieşit în repetate rânduri în stradă pentru a protesta faţă de starea jalnică în care a fost adus domeniul educaţiei a fost tocmai depolitizarea învăţământului şi numirea directorilor şi inspectorilor pe competenţe, nu pe criterii politice şi pile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne