Comisia de la Veneţia: Judecătorii constituţionali trebuie să răspundă doar pentru devieri extreme de la standardele statului de drept
alte articole
Comisia de la Veneţia, în Opinia sa din 9 decembrie, privind răspunderea penală a judecătorilor constituţionali stabileşte că judecătorii ordinari sau constituţionali nu trebuie să răspundă pentru interpretarea diferită a legii sau pentru greşelile care nu implică rea-credinţă.
Potrivit Opiniei, în cazul comiterii abuzurilor cu intenţie, judecătorii constituţionali pot fi supuşi răspunderii disciplinare, materiale sau penale.
„Răspunderea judecătorilor Curţii Constituţionale trebuie să fie excepţională; aplicată doar pentru devieri extreme de la standardele statului de drept şi ale constituţionalismului”, se mai arată în Opinia citată de Centrul de Resurse Juridice.
De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale pot beneficia de imunitate pentru actele efectuate şi opiniile exprimate în exercitarea atribuţiilor sale. Imunitatea nu ar trebui să se aplice crimelor obişnuite (accidente rutiere, corupţie, etc.).
Opinia Comisiei de la Veneţia a fost emisă la solicitarea Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) care a formulat solicitarea urmare a cererii Procurorului General pentru încuviinţarea urmăririi penale a judecătorilor constituţionali în funcţie în iunie 2019 învinuiţi de complicitate la tentativa de „puci anticonstituţional”.