Italia, ţara europeană cu cel mai mic număr de absolvenţi universitari, depăşită doar de România şi Turcia(presă)

Procentul de absolvenţi universitari în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani este de aproape 30% în Germania, în timp ce Franţa a depăşit deja 43%. Comisia Europeană a stabilit ca ţările din UE să ajungă până în 2020 la 40%, cu un obiectiv diferenţiat pentru Italia de 26/27%, informează La Repubblica
Examen. (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.04.2013


Procentul de absolvenţi universitari în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani este de aproape 30% în Germania, în timp ce Franţa a depăşit deja 43%. Comisia Europeană a stabilit ca ţările din UE să ajungă până în 2020 la 40%, cu un obiectiv diferenţiat pentru Italia de 26/27%, informează La Repubblica.

Diploma de absolvire a unei facultăţi nu mai este considerată un instrument util, fenomenul fiind accentuat de criză şi de creşterea continuă a taxelor de înscriere la universităţi. În 1982, au urmat studii universitare 70% dintre cei care au terminat liceul, apogeul fiind atins în 1991, cu 79,9%.

Această situaţie este de natură să facă Italia şi mai puţin competitivă pe pieţele internaţionale. După alarma lansată în luna ianuarie de Conferinţa Rectorilor Universităţilor Italiene (Crui), care a denunţat declinul periculos de înscrieri înregistrat în 2011, situaţia s-a agravat şi mai mult în 2012. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei privind absolvenţii universitari din vara anului trecut şi cei care s-au înscris ulterior la universitate se poate vedea că atractivitatea unei diplome universitare a dispărut. În 2012, Italia a atins un record negativ al ratei de trecere de la liceu la universitate din ultimii 30 de ani.

Reprezintă, oare, taxele excesiv de mari şi familiile în dificultate din cauza crizei o explicaţie pentru această stare de fapt, sau este vorba de simpla pierdere a atractivităţii titlului de studiu, care odată garanta un loc de muncă şi le permitea tinerilor să nu se mute în cealaltă parte a globului pentru a găsi un loc de muncă?, se întreabă publicaţia. Potrivit datelor, niciodată nu s-a mai întâmplat, aşa cum s-a văzut în 2012, ca numărul de elevi care au preferat după bacalaureat să renunţe la studii universitare să fie atât de mare.

În 1982/1983 peste şapte din zece tineri absolvenţi de bacalaureat au continuat studiile la universitate, iar în 1991/1992 s-a atins recordul de treceri de la liceu la universitate: 79,9%. După o perioadă de fluctuaţie, din 2002/2003 a început o tendinţă negativă care a dus la cifrele de astăzi.

În anul 2012/2013, doar 57,7% dintre tinerii care au absolvit liceul au continuat studiile la universitate. În termeni absoluţi, în pofida diferitelor reforme care ar fi trebuit să eficientizeze şi să relanseze universităţile italiene - demers ce ar fi trebuit să servească drept forţă motrice pentru economie - sistemul universitar a pierdut aproape 100.000 de înscrieri.

Niciodată criza şi creşterea galopantă a şomajului, afectând mai ales tinerii, nu au riscat să facă Italia să piardă şi acest tren. Toate organismele internaţionale care se ocupă de sistemele de educaţie confirmă beneficiile creşterii nivelului de educaţie al populaţiei asupra sistemelor economice şi sociale ale ţărilor.

Italia, pe lângă faptul că are unul dintre cele mai scăzute niveluri de absolvenţi universitari, este şi una dintre puţinele ţări care au redus drastic investiţiile în educaţie în ultimii zece ani, alocând foarte puţini bani şi pentru cercetare şi dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor