Comisarul european Maros Sefcovic ar putea prelua portofoliul politicii de vecinătate în viitoarea CE

Comisarul european Maros Sefcovic va prelua în viitoarea Comisie Europeană portofoliul politicii de vecinătate, care va include de asemenea şi extinderea UE, a declarat o sursă importantă din cadrul executivului comunitar, sub rezerva anonimatului, informează marţi euractiv.
(photos.com)
Epoch Times România
09.09.2014

Comisarul european Maros Sefcovic va prelua în viitoarea Comisie Europeană portofoliul politicii de vecinătate, care va include de asemenea şi extinderea UE, a declarat o sursă importantă din cadrul executivului comunitar, sub rezerva anonimatului, informează marţi euractiv.

Portofoliul extinderii în Comisia Juncker îi va reveni astfel slovacului Maros Sefcovic, care a deţinut funcţia de comisar european pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie în Comisia Barroso II. În actualul Colegiu al comisarilor, politica de extindere a UE se află în responsabilitatea diplomatului ceh Stefan Fule.

'Nu este adevărat că nu va fi niciun portofoliu pentru extindere în noul colegiu', a declarat sursa citată.

Acest post nu figurează în proiectul organigramei publicat săptămâna trecută de euractiv. Există doar un portofoliu pentru politici de vecinătate, care în această versiune, datată 2 septembrie, i-a fost repartizat actualului comisar european pentru politici regionale, austriacul Johannes Hahn.

În acelaşi timp, au existat numeroase critici privind lipsa unui portofoliu de extindere, iar ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a calificat-o ca fiind o renunţare la responsabilitate faţă de ţările ce aspiră să adere la UE.

Prescurtarea numelui portofoliului de la 'politici de vecinătate şi extindere' la 'politici de vecinătate' nu reprezintă ceva important, a precizat sursa, menţionând că nu vor exista schimbări dramatice în structura organizatorică, iar competenţele comisarului european vor rămâne probabil aceleaşi.

'Extinderea este considerată ca nivelul suprem al politicii de vecinătate', a precizat sursa, care a adăugat că doar relaţia comisarului cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe mai trebuie clarificată.

De fapt, trei dintre ţările vizate de politica de vecinătate a UE - Ucraina, Republica Moldova şi Georgia - au cerut să fie luate în considerare ca viitoare state membre ale UE, notează euractiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor