Comisar pentru drepturile omului la CE: "A trata cetăţenii bulgari şi români ca pe o calamitate este inacceptabil"

Autorităţile britanice care au atras atenţia în termeni duri asupra "invaziei" românilor şi bulgarilor în Regat, începând cu 1 ianuarie 2014, au fost criticate de Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei.
(PETER MUHLY / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
29.03.2013

Autorităţile britanice care au atras atenţia în termeni duri asupra "invaziei" românilor şi bulgarilor în Regat, începând cu 1 ianuarie 2014, au fost criticate de Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei, relatează Daily Express.

Acesta a afirmat că este "inacceptabil" ca britanicii să considere imigranţii români şi bulgari o "ameninţare" şi a declarat că politicienii ar trebui să renunţe la limbajul inadecvat.

"Scena politică în anumite ţări, inclusiv în Marea Britanie şi Germania, a ajuns să fie animată de dezbateri aprinse în legătură cu ameninţarea unui "aflux" iminent. (...) Cetăţenii din ţările Europei Occidentale sunt avertizaţi cu privire la rezultatul dezastruos al viitoarei "invazii" de romi din România şi Bulgaria pe teritoriile lor. Ar trebui să se intervină pentru a se pune capăt acestei retorici ruşinoase. A trata cetăţenii bulgari şi români ca pe o calamitate este pur si simplu inacceptabil", a declarat Nils Muiznieks.

Mai mulţi politicieni din Marea Britanie au vorbit despre îngrijorările în rândul populaţiei legate de presiunea exercitată asupra serviciilor publice, care vor fi asaltate de zeci de mii de români şi bulgari care vor profita de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii şi vor veni în Marea Britanie.

Parlamentarul conservator Philip Hollobone a apreciat că este "o nebunie să ne deschidem graniţele pentru 29 de milioane de persoane, când nu avem nici cea mai vagă idee cât de mulţi vor veni aici".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor