Colonel FSB, condamnat la 18 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea SUA (revista presei)
Un colonel al Serviciului Federal rus de Securitate (FSB, fostul KGB) a transmis timp de şase ani Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) rapoarte destinate preşedintelui rus, premierului şi Consiliului Securităţii Rusiei, scrie joi Kommersant, precizând că spionul a fost condamnat de un tribunal militar din Moscova la 18 ani de închisoare.
Colonelul FSB, Valeri Mihailov, de 61 de ani, este acuzat că în perioada 2001-2007 le-a trimis agenţilor americani mii de documente secrete şi strict secrete, pe care serviciul rus le pregătea pentru conducerea ţării. Spionul, care a câştigat pe informaţia vândută peste două milioane de dolari, şi-a recunoscut vina, dar instanţa i-a dat o sentinţă cu cinci ani mai mare decât ceruse acuzarea. Totuşi, potrivit Kommersant, Mihailov ar putea să nu rămână prea mult în detenţie. Ţinând cont de valoarea sa, autorităţile SUA ar putea încerca să-l ceară la schimb. Rusia l-ar vrea înapoi pe traficantul de arme Viktor Bout, condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA, afirmă experţi citaţi de publicaţia rusă.
Anchetând acest caz, agenţii FSB au aflat că Mihailov şi-a început voluntar colaborarea cu agenţii CIA în 2001 la Moscova. În 2007, când a realizat că se confruntă cu scurgeri de informaţii, FSB a identificat locul în care erau lăsate documentele secrete şi, potrivit unor date, serviciul rus de contrainformaţii a reuşit să-l reţină pe agentul american care ridica respectivele documente. Până să fie identificat, agentul Mihailov s-a pensionat şi, împreună cu rudele, a plecat în SUA. FSB a reuşit să-l ademenească din SUA abia în 2010.
Legea care prevede înăsprirea pedepselor pentru tulburarea ordinii la mitinguri i-a fost transmisă spre promulgare preşedintelui Vladimir Putin, relatează Nezavisimaia Gazeta. Actul normativ a fost adoptat de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, în noaptea de 5 spre 6 iunie, iar miercuri, 6 iunie, a fost votată şi de Consiliul Federaţiei (Senatul). Potrivit unui sondaj al Centrului Levada, citat de cotidianul Vedomosti, 38% dintre ruşi dezaprobă această lege, care a scandalizat opoziţia. Populaţia bine informată cu privire la protestele anti-Putin de la Moscova consideră măsurile conducerii mult prea dure, iar respingerea dialogului cu opoziţia este considerată ca fiind incorectă.