Codul galben de ninsori provoacă noi îngrijorări
alte articole
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, viscol şi polei, valabil pentru toată ţara. Atenţionarea este valabilă pentru perioada 3 februarie, ora 10 până la 5 februarie ora 20:00. În acest interval, aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile.
Atenţionarea de Cod portocaliu de ger este în vigoare şi va expira vineri, 3 februarie. Aceasta este valabilă pentru 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
Ion Sandu, directorul ANMH, a declarat: "În această noapte până mâine dimineaţă rămâne valabil codul portocaliu de temperaturi scăzute - pentru că vom avea în continuare, în nordul ţării, în special, temperaturi de minus 25 de grade... de mâine, 3, până pe data de 7, are loc o încălzire şi vă dau următorul exemplu: dacă la Bucureşti aveam în jur de minus 18 - minus 20 de grade, temperaturile cresc până când minimele sunt sub minus 10 grade, iar maximele vor fi uşor pozitive, adică sâmbătă, duminică şi chiar luni".
Temperaturile vor începe din nou să scadă de luni până în data de 12 februarie. Nu se va ajunge la temperaturi de minus 30 de grade în Orientali, dar se va ajunge la temperaturi mai coborâte de minus 20, până în jurul datei de 12 februarie, după care încep să-şi revină la normal, încep să crească din data de 13 februarie.
Mâine dimineaţă, de la ora 10:00, intră în vigoare atenţionarea de cod galben de viscol pentru toată ţara, care înseamnă ninsori şi vânt de 50-60 de kilometri pe oră la rafală, comparativ cu viscolul din codul portocaliu de 70-90 kilometri pe oră. Viscolul va fi mai puţin intens.
Pentru judeţele din sud-estul ţării, Dobrogea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi în special, dar şi Muntenia şi Oltenia, pentru sâmbătă şi duminică este posibil ca ninsoarea să se transforme în ploaie. La -10 grade Celsius, precipitaţiile sub formă de ploaie se transformă integral în polei.
Ion Sandu a mai declarat că este posibil ca de luni încolo să fie prelungită atenţionarea de viscol, dar nimeni nu poate preciza acum ce fel de cod va fi emis. Duminică dimineaţă se va prelungi această atenţionare urmând să se decidă dacă este cod galben sau altceva.
Măsuri de urgenţă
Vor fi închise zece drumuri naţionale, majoritatea în sudul ţării, de la Bucureşti spre Călăraşi, Olteniţa şi Giurgiu şi mai multe drumuri spre Găeşti, Turnu Măgurele, Caracal, Bechet, Calafat, Craiova şi Timişoara.
Temperaturile vor începe din nou să scadă de luni până în data de 12 februarie. Nu se va ajunge la temperaturi de minus 30 de grade în Orientali, dar se va ajunge la temperaturi mai coborâte de minus 20, până în jurul datei de 12 februarie, după care încep să-şi revină la normal, încep să crească din data de 13 februarie.
În ceea ce priveşte circulaţia pe calea ferată, în acest moment sunt 41 de trenuri care au fost anulate. Motivul principal este temperatura foarte scăzută, care creează probleme la linii şi, pentru a evita orice fel de probleme. Linia de cale ferată de la Medgidia la Tulcea este închisă şi alte două linii au circulaţia restricţionată.
În ceea ce priveşte transportul aerian: sunt deschise traficului aerian toate aeroporturile. Nu se înregistrează, până la acest moment, curse aeriene anulate, dar sunt întârzieri la decolare de pe cele două aeroporturi din Bucureşti: Henri Coandă şi Băneasa.
Premierul Emil Boc a cerut autorităţilor locale să colaboreze cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, precum şi cu ministerul transporturilor pentru a salva în primul rând vieţile omeneşti, dar şi pentru a evita pagubele materiale, în condiţiile în care codul portocaliu se va menţine până vineri dimineaţă.
Guvernul a acordat astăzi un ajutor de urgenţă de 1,5 milioane de lei pentru încălzire, Boc declarând că oamenii stau în frig nu din cauza Guvernului ci din cauza incompetenţei autorităţilor locale.
El le-a cerut prefecţilor şi autorităţilor locale să fie pregătiţi şi să urmeze protocoalele impuse de condiţiile meteorologice care se anunţă a fi din ce în ce mai dificile, să ia din timp măsuri pentru a preveni noi cazuri de înzăpezire a autovehiculelor şi persoanelor pe drumuri şi să solicite sprijinul Armatei în cazuri de urgenţă.
Prim ministrul a recomandat că şcolile care nu au încălzire să fie închise în perioada gerului, dar a subliniat că o decizie în acest sens trebuie luată la nivel local, întrucât o decizie la nivel naţional i-ar pune în dificultate pe părinţi, care ar trebui să găsească alternative în supravegherea copiilor pentru o perioadă de timp. Până în acest moment, peste 180 de unităţi şcolare sunt închise din cauza viscolului şi a zăpezilor.
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, a cerut să fie evitate în perioada următoare externările şi transferurile interclinice şi a declarat că peste 660 de persoane au fost salvate numai în ultimele zile de intemperiile vremii.