Codul de conduită al PSD, pe masa Comitetului Executiv Naţional. Corupţii partidului ajung la mâna conducerii

Noul Cod de etică şi conduită al PSD, care a stârnit deja discuţii intense în interiorul partidului, este discutat vineri de Comitetul Executiv Naţional al social-democraţilor, urmând să se stabilească dacă va fi adoptat în forma sa iniţială sau va suferi modificări.
Andrei Pricopie
30.10.2015

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
30.10.2015

Documentul prevede sancţiuni pentru membrii partidului acuzaţi sau condamnaţi pentru fapte de corupţie, însă aplicarea acestora nu va fi automată, ci decisă individual, de către conducerea PSD, informează Mediafax.

Potrivit proiectului de Cod prezentat de şeful PSD Liviu Dragnea, noile sancţiuni se pot aplica membrilor împotriva cărora este pusă în mişcare acţiunea penală, este începută urmărirea penală, este dispusă arestarea preventivă sau care sunt trimişi în judecată, condamnaţi în primă instanţă sau condamnaţi definitiv cu executare pentru fapte de corupţie.

Codul de conduită nu prevede sancţiuni diferenţiate pentru aceste noi elemente de integritate prevăzute în obligaţiile membrilor PSD, deciziile urmând a fi luate la nivel judeţean sau central de către instituţiile abilitate ale PSD. Astfel, sancţiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid şi excluderea din partid.

Deciziile se vor lua individual, în urma unei analize a Comisei Judeţene de Etică, Integritate şi Arbitraj sau a Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri către Biroul Permanent Judeţean al PSD sau către Biroul Permanent Naţional, care vor avea cuvântul final în aplicarea unei eventuale sancţiuni. Comisia judeţeană şi, respectiv, BPJ vor avea competenţe în cazul membrilor PSD fără funcţii în partid la nivel local. Comisia Naţională de Etică şi, respectiv, BPN al PSD vor avea competenţe în cazul membrilor cu funcţii de conducere la nivel judeţean.

Liderii PSD din conducerea naţională a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent Naţional, vor putea fi sancţionaţi doar după o evaluare a Comisiei Naţionale de Etică, decizia finală aparţinând Comitetului Executiv Naţional. Comisia Naţională de Etică, Integritate şi Arbitraj se poate autosesiza în cazul în care consideră că sancţiunile propuse de comisiile judeţene sunt necorespunzătoare sau nu au fost stabilite, deşi acest lucru se impunea.

În oricare caz, Biroul Permanent Naţional poate dispune asupra hotărârilor luate la nivel judeţean, de către comisiile de etică, sau chiar la nivelul Comisiei Naţionale, putând să le menţină, modifice sau chiar infirme. În cazurile liderilor din conducerea centrală a partidului, aceste prerogative sunt preluate de către Comitetul Executiv Naţional.

Codul de etică şi conduită al PSD prevede că respectarea normelor prezentate "constituie un criteriu pentru evaluarea integrităţii şi calităţii de membru al partidului".

Documentul conţine şi o serie de principii la care membrii PSD trebuie să adere, precum "onestitatea şi respectul faţă de lege", "respectarea drepturilor civice fundamentale", condamnarea intoleranţei, rasismului, antisemitismului, xenofobiei, discriminărilor de orice natură, "integritate şi respect în activitatea politică, administrativă şi profesională" ("evitarea gesturilor, a mesajelor şi a oricăror acţiuni care aduc atingere demnităţii umane, valorilor democratice, imaginii publice a Partidului Social Democrat şi exercitării în condiţii de moralitate şi respect faţă de cetăţeni a activităţii politice, administrative şi profesionale"), "solidaritate şi responsabilitate", dar şi "transparenţă şi integritate".

Codul prevede şi faptul că, în exercitarea activităţii politice, membrii Partidului Social Democrat "nu trebuie să utilizeze în scop personal funcţiile şi demnităţile politice, în defavoarea interesului organizaţiei de partid de care aparţin şi /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat" şi "nu vor profita de funcţia politică pentru a exercita presiuni – temporare sau de durată – asupra colegilor / organizaţiei locale în forţarea unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunităţii".

Membrii PSD vor avea şi obligaţia de a păstra "confidenţialitatea informaţiilor şi activităţilor specifice ale partidului / organizaţiei, cu excepţia situaţiilor în care legea prevede altfel". Codul reafirmă obligaţia membrilor PSD "de a susţine efortul financiar colectiv al partidului prin achitarea cotizaţiei stabilite de Statut".

Dragnea: "Acest Cod nu este pentru a se înlătura unii colegi din partid"

"Acest Cod nu este pentru a se înlătura unii colegi din partid. E un document în care sunt prinse principiile de politică, de etică, în care credem, ale fiecărui membru al PSD. (...) Este vorba de o nouă abordare a politicii din partea noastră. Social democraţii, în general, sunt oameni cinstiţi, respectuoşi, serioşi şi nu mai vrem ca din cauza unora dintre noi (...) pe partid să se pună etichete generale. Cuprinde reguli atât de conduită şi comportament, cât şi creează posibilitatea aplicării unor sancţiuni în condiţiile în care se încalcă aceste reguli sau în condiţiile în care unii dintre membrii PSD se găsesc într-o situaţie penală generată de fapte de corupţie", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Liderul PSD a precizat că partidul nu va avea de suferit în urma aplicării acestui Cod, întrucât "sunt foarte puţini" cei care ar urma să fie afectaţi de prevederile sale.

'Avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, partidul nu va avea de suferit. Va rămâne un partid mare şi eu cred mult mai mare şi mai puternic. PSD nu e murdar acum. PSD e un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidenţă ceea ce ne caracterizează în general şi anume onoarea, cinstea, demnitatea şi un comportament corect şi în general o conduită corectă. Pentru asta trebuie să adoptăm acest Cod şi să îl aplicăm la rigoare atunci când e cazul", a explicat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale