CNA ia partea lui Garcea şi Bittman: Refuză să sancţioneze TVR-ul pentru ridiculizarea măsurilor anti-Covid

Revelionul lui Garcea pentru TVR
Revelionul lui Garcea pentru TVR (Captura Video)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să nu sancţioneze TVR pentru difuzarea, în noaptea de Anul Nou, a unor programe în care au fost ridiculizate măsurile impuse de autorităţi în vederea combaterii epidemiei de SARS-cov-2. După ce, marţi, nu s-a întrunit votul necesar pentru amendarea televiziunii publice cu 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, joi s-a întâmplat acelaşi lucru cu o propunere privind sancţionarea TVR-ului cu o somare publică, relatează Agerpres.

Cristina Pocora, membru CNA, a afirmat că este de acord cu marea majoritate a colegilor săi că „nu toate lucrurile au fost aşa cum trebuie în acel Revelion”, în special în vremurile dificile prin care trece întreaga lume din cauza pandemiei.

„Sigur, fiecare cu argumentele sau cu perspectiva lui. Pentru că nu au fost cum trebuie şi pentru că sunt lucruri care nu ar trebui să fie mai ales în această perioadă şi mai ales la Televiziunea publică. Şi mă refer la toată această atitudine de blamare a celor care respectă condiţiile de protecţie împotriva virusului COVID. Pentru că au fost luaţi în băşcălie, pentru că toată această formă de umor, satiră, cumva ne-a făcut să ne simţim că suntem 'cam fraieri sau boi' că respectăm regulile şi că am putea la fel de bine să nu le respectăm. Pentru că în unele momente a fost limbajul despre care am discutat”, a precizat Pocora.

De asemenea, Cristina Pocora este de părere că trebuie dat un „semnal” că „lucrurile nu au fost cum trebuie”, adăugând că, în această perioadă, televiziunile ar trebui să fie mai atente în privinţa anumitor subiecte sensibile, pentru a nu face rău, în loc de bucurie şi divertisment.

Totodată, Pocora a propus sancţionarea Televiziunii publice cu o somaţie publică din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale în emisiunea de Revelion, după ce marţi o propunere de amendare cu 10.000 de lei a Dorinei Rusu nu a întrunit votul majorităţii.

Totuşi, nici cea de-a doua propunere, vizând încălcarea articolului 3, alineatele 1 şi 2 din Legea Audiovizualului şi a articolului 32, alineatul 1 din Codul audiovizual, nu a întrunit majoritatea membrilor Consiliului, după ce membrii CNA au rediscutat joi prestaţia TVR în emisiunea de Revelion. Pentru propunere au votat, ca şi marţi, Dorina Rusu, Cristina Pocora, Oana Dincă şi Orsolya Borsos, împotrivă fiind ceilalţi membri ai CNA.

În ceea ce priveşte decizia luată de Consiliu, Radu Herjeu, membru CNA, a afirmat că în legislaţia audiovizuală actuală nu există un articol privind penalizarea calităţii produsului media din noaptea de Anul Nou. Mai exact, Herjeu a declarat că nu poate fi sancţionat un om care „face mişto de vaccin sau face mişto de cei care poartă măşti”.

„Din punctul meu de vedere, calitativ sau, dacă vreţi, raportat la rolul pe care eu consider că un post public ar putea să-l aibă, ceea ce s-a întâmplat în noaptea de Anul Nou la TVR n-a fost ok. (...) Eu aş fi vrut de foarte multe ori să dăm un semnal, dar am realizat că acel semnal nu poate fi dat, pentru că legea nu ne permite să-l dăm. În acest caz, da, sigur că am putea da un semnal despre calitatea produsului media din noaptea de Revelion. Din punctul meu de vedere şi din ce am înţeles şi de la Juridic, nu există un articol pentru aşa ceva. (...) Atâta timp cât în legislaţia audiovizuală nu există o astfel de prevedere, nu putem sancţiona un om care face mişto de vaccin sau face mişto de cei care poartă măşti. Nu există o astfel de prevedere. Eu nu am găsit-o”, a susţinut Herjeu.

Decizia CNA vine în contextul unui scandal recent care a cuprins Televiziunea Română, după ce aceasta a difuzat în noaptea de Revelion programe care au minimalizat gravitatea epidemiei de SARS-cov-2 şi au ridiculizat măsurile instituite de autorităţi în vederea reducerii numărului de infectări şi decese Covid, precum purtarea obligatorie a măştii, distanţarea fizică, restricţionarea activităţii restaurantelor sau circulaţia condiţionată pe timpul nopţii.

Ulterior, în spaţiul public au fost lansate apeluri atât pentru, cât şi împotriva demiterii Doinei Gradea de la conducerea TVR, precum şi pentru reformarea televiziunii publice.

Controversa privind programul de Revelion de la TVR s-a intensificat după izbucnirea unui schimb de replici şi acuzaţii între deputatul USR-PLUS Iulian Bulai şi actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru interpretarea personajului “Garcea” şi gazda unuia dintre programele difuzate de Anul Nou la televiziunea publică – program în care, împreună cu Radu Pietreanu, colegul său de la Vacanţa Mare, şi cântăreţul Dan Bittman, a făcut multă “băşcălie” pe tema restricţiilor din timpul epidemiei.

Duminică seara, 3 ianuarie 2021, Bulai şi Mihăescu au participat la o emisiune televizată, în care s-au insultat şi acuzat reciproc. Mai exact, actorul l-a numit pe deputatul USR-PLUS “comunist” şi “vagabond”, în timp ce Bulai l-a acuzat pe “Garcea” că este “conspiraţionist” şi că subminează efortul naţional de combatere a epidemiei de SARS-cov-2. Totodată, Bulai a ţinut să îi reamintească lui Mihăescu că în 1989 el avea doar doi ani, în timp ce actorul era la acea vreme “colaborator al Securităţii”.

În scandal a intervenit şi PSD care, prin persoana senatorului Robert Cazanciuc, s-a poziţionat de partea lui “Garcea”. Astfel, senatorul a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că apelurile PNL şi USR-PLUS pentru demiterea Doinei Gradea de la conducerea TVR reprezintă o „operaţiune specifică anilor ’50, în care umorul era un pericol împotriva ordinii de drept”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură