Cluj: Grupul statuar Matei Corvin, supus restaurarii

Ansamblul monumental Matia Corvin, alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matia Corvin şi pe cei patru generali ai săi, a fost dezvelită în anul 1902 în piaţa centrală a Clujului.
Ansamblul monumental Matia Corvin, alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matia Corvin şi pe cei patru generali ai săi, a fost dezvelită în anul 1902 în piaţa centrală a Clujului. (wikipedia.org)

Cluj-Napoca, 8 feb - Grupul statuar Matei Corvin urmează să fie acoperit temporar cu o structură de metal care să permită executarea în siguranţă a lucrărilor de restaurare la care este supus monumentul.

Totodată, grupul statuar va fi ridicat de la sol, pentru executarea unor lucrări de consolidare la soclul statuii.

"Toate aceste lucrări se realizează cu acordul experţilor şi istoricilor care oferă consultanţă de specialitate constructorului. Înainte de această etapă a proiectului s-au realizat o serie de analize şi expertize privind structura betonului din care este realizat soclul, precum şi situaţia infiltraţiilor de apă în structura de rezistenţă. Concluziile acestor expertize au dus la decizia ridicării temporare a statuii şi la decizia de a se restaura componentele grupului statuar in situ", a declarat, luni, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Laszlo Attila.

Pe 15 ianuarie, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a dat asigurări că lucrările de reabilitare a Grupului statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii vor fi încheiate în luna iunie, aşa cum era planificat.

"Finalizarea Pieţei Unirii, inclusiv finalizarea statuii lui Matei Corvin, se va face în termen, în luna iunie, avem garanţia constructorului", a declarat primarul Sorin Apostu după întâlnirea pe care a avut-o la acea dată cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar, şi cu consulul general al Ungariei la Cluj, Szilagy Matyas.

Apostu a adăugat că "intervenţia asupra grupului statuar a fost, după părerea constructorului şi a specialiştilor, la timp, sau în ultima secundă, pentru că era în pericol să se prăbuşească".

Sorin Apostu a precizat că la inaugurare va fi invitat şi ministrul Culturii din Ungaria, alături de omologul său român.

Lucrările la Grupul statuar Matei Corvin au început în luna iulie a anului trecut, licitaţia fiind câştigată de firma SC Concefa SA, contra sumei de 1,618 milioane de lei.

Primăria muncipiului Cluj-Napoca şi Ministrul Educaţiei şi Culturii din Ungaria au semnat, pe 12 noiembrie 2008, o convenţie privind alocarea în comun a sumei necesare finanţării, estimată iniţial la 4,146 milioane de lei. Potrivit convenţiei dintre cele două părţi, Ungaria participă la proiect cu suma de 400.000 de euro, restul urmând să fie asigurat de partea română.

Monumentul ce îl înfăţişează pe regele Matei Corvin călare, înconjurat de comitele de Timiş, Pavel Chinezu, de viceregele Ungariei, Ştefan Szapolyai, de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, şi de conducătorul de oşti Blasiu Magyar, este celebru, obţinând premiul întâi la Expoziţia Universală de la Paris, din anul 1900. A fost conceput de sculptorul Janos Fadrusz, iar arhitectul Lajos Pakey a realizat proiectul soclului statuii.

Iniţiativa înălţării la Cluj a unei statui ecvestre a lui Matei Corvin datează din 1882, an în care consiliul legislativ al oraşului a decis realizarea unei opere artistice impresionante, în cinstea celui ce a fost considerat unul dintre marii monarhi ai Ungariei. Costurile mari legate de realizarea monumentului au întârziat inaugurarea acestuia, astfel că festivitatea de inaugurare a avut loc în 12 octombrie 1902. Statuile de bronz ale grupului au fost transportate pe şinele unei vechi linii de tramvai cu cai, până în centrul Clujului, fiind apoi amplasate pe soclul din piatră. Pentru a rămâne în memoria Clujului, Janos Fadrusz a dat chipul său unuia din personajele aflate în stânga lui Matei Corvin şi care îl înfăţişează pe Ştefan Bathory.

Matei Corvin a fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara. Rege al Ungariei din 1458, când a fost înscăunat la vârsta de 15 ani, până în 1490, Matei Corvin a contribuit substanţial la prosperitatea oraşului său natal, Cluj, susţinând construirea şi întreţinerea unor biserici, printre care şi marea Catedrală "Sfântul Mihail", şi acordând clujenilor o serie de privilegii economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură