Clubul Bilderberg, la Roma, pentru a decide soarta UE?

La un an de la numirea lui Mario Monti în funcţia de premier al Italiei, Grupul Bilderberg s-a reunit chiar la Roma.
Preşedintele Grupului Bilderberg, Etienne Davignon (Mark Renders/Getty Images)
Epoch Times România
14.11.2012

La un an de la numirea lui Mario Monti în funcţia de premier al Italiei, Grupul Bilderberg s-a reunit chiar la Roma. Coincidenţa cu marcarea învestiturii lui Monti la Palatul Chigi (guvern) este bătătoare la ochi. Clubul Bilderberg a debarcat în ''Oraşul Etern'' pentru a face un bilanţ privind ţările din zona euro cel mai expuse riscului, printre care şi Italia, scrie cotidianul italian Il Giornale.

În mod evident, despre cea de-a 61-a sesiune a lucrărilor Clubului Bilderberg nu există nicio urmă. Summitul acestuia este complet înconjurat de o aură de mister. Nici pe site-ul oficial al celei mai puternice şi misterioase organizaţii din lume nu se face vreo menţiune.

Reuniunea ar fi rămas învăluită în mister dacă organizatorii nu ar fi fost găzduiţi la ''Hotel de Russie'', prestigiosul hotel din Via del Babuino care, în aceste zile, este literalmente invadat de echipe de televiziune şi fotografi ce urmăresc Festivalul Internaţional de Film de la Roma (9-17 noiembrie).

Potrivit Il Giornale, sunt prea multe coincidenţe pentru ca acest lucru să treacă neobservat. În zilele când Monti aniversează un an de mandat, împreună cu miniştrii tehnici pe care i-a mobilizat pentru a 'salva' Italia, la consilierea preşedintelui ţării, Giorgio Napolitano, şi la câteva zile dupa realegerea lui Barack Obama pentru al doilea mandat de preşedinte al celei mai puternice ţări din lume, elita economică a lumii şi-a dat întâlnire la Roma.

Ca întotdeauna, reuniunile se desfăşoară în locuri rezervate, departe de ochi indiscreţi, de două ori pe an şi departe de camerele televiziunilor. La începutul lunii iulie, reuniunea a avut loc la Chantilly, un oraş mic, nu departe de Washington. La vremea aceea, potrivit multora, Clubul s-a reunit pentru a decide cu privire la viitorul SUA. Astăzi, în centrul lucrărilor s-ar afla, în schimb, viitorul Uniunii Europene şi în special faimoasele state PIIGS - ţările 'cheltuitoare' expuse riscului unei incapacităţi de plată. Printre acestea şi Italia.

La Chantily, s-a ajuns la bastoane, în contextul în care ''indignaţii'' americani s-au postat în faţa Marriot pentru a-i contesta pe mai marii finanţelor mondiale.

La Roma, însă, reuniunea riscă să sfârşească printre sclipici şi paiete. În jurul ''Hotel de Russie'' există o forfotă de actriţe, starlete şi diferiţi Vip. Pentru a nu se face remarcaţi, cei circa 80 de invitaţi la summitul Bilderberg au organizat o vizită (privată şi foarte secretoasă), la Muzeele Capitoline care, marţi după-amiaza, s-au închis anticipat pentru a permite mai marilor finanţelor să discute în linişte.

Întâlnirile Clubului Bilderberg sunt neoficiale, reunind, numai pe bază de invitaţie, personalităţi influente din domeniul economic, politic şi bancar. Deşi organizaţia are un sediu la Leiden, în Olanda, participanţii schimbă uneori locul de întâlnire, organizând reuniuni în hoteluri sau staţiuni de lux din diferite părţi ale lumii (de obicei pe Bătrânul Continent, dar odată la patru ani şi în SUA sau Canada).

Anul acesta, asupra listei participanţilor, care de obicei este făcută publică prin intermediul presei, există o aură densă de mister. Numele au fost dezvăluite însă de ''Libero''.

Pe lista italienilor se remarcă o largă participare a guvernului actual: pe lângă premierul Monti ar figura şi ministrul pentru dezvoltare economică, Corrado Passera, duo-ul Elsa Fornero (ministrul muncii şi politicilor sociale) şi Paola Severino (ministrul justiţiei), precum şi titularul Educaţiei, Francesco Profumo.

'Nu se ştie dacă Monti va participa. Premierul se distanţează net de confreriile internaţionale', a declarat Francesco Storace (fost preşedinte al regiunii Lazio şi secretar naţional al formaţiunii ''La Destra'' (''Dreapta'')).

Ministrul de interne, Anna Maria Cancellieri, ar fi refuzat invitaţia. Vor fi prezenţi însă fostul premier Giuliano Amato, indicat în documentele oficiale drept preşedintele Institutului Treccani, Emma Bonino (fost ministru pentru politica europeană şi comerţ internaţional în guvernul lui Prodi), numărul unu al Căilor ferate, Mauro Moretti, CEO al Mediobanca, Alberto Nagel, CEO al UniCredit, Federico Ghizzoni, Fulvio Conti de la Enel, preşedinta RAI, Anna Maria Tarantola, noul preşedinte al Companiilor Industriale Reunite (CIR), Rodolfo de Benedetti, şi directorul postului TV de ştiti, La7, Enrico Mentana.

Confirmări, desigur, nu există. Reuniunea era însă în desfăşurare, marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor